Ja, eindelijk is het zover! Het Hollandse BBQ-seizoen is aangebroken. Het zonnetje schijnt namelijk heerlijk en daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Ik vind het zelf fantastisch om buiten te koken én vaak kan het ook lekker makkelijk en gezellig met het gezin, vrienden of familie. Om je alvast te inspireren zet ik mijn vijf barbecue toppers voor je op rij.
1. Oosterse zalmpakkertjes van de BBQ
Dat een barbecue-maaltje lang niet altijd hoeft te bestaan uit veel vlees, bewijst dit lekkere gerecht voor Oosterse zalmpakketjes. Daarnaast is het maken van een pakketje een mega makkelijke manier van barbecueën. Je stopt alle ingrediënten bij elkaar, in dit geval: basilicum, sinaasappelschijfjes, gember en marinade. Dat leg je er zo’n 6 minuten op (deze tijd kan anders zijn, maar dat ligt aan de dikte van de zalmmoten) en dan kan het genieten alweer beginnen. Lekker hoor, dat fris-pittige smaakje.
2. Corn on the COB
Een lekkere sappige maïscorn kennen we allemaal natuurlijk wel. Het is een ideaal zomergerecht en ook nog eens snel klaar. Ik voegde er zelf nog wat Mexicaanse flavours aan toe, zodat deze nog meer smaak krijgt. Dit recept hoort oorspronkelijk met een Mexicaanse kaas: cotija. Maar, deze harde witte kaas kun je prima vervangen door een Hollandse kaas. Zet jij je tanden erin?
3. BBQ spiesjes met coquilles en garnalen
De standaard kipspiezen en de shaslick heb ik ondertussen wel gezien. Soms zijn ze wel lekker hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar soms heb ik gewoon zin in iets anders. Daar zijn deze BBQ-spiesjes met coquilles, garnalen en limoendressing een perfect voorbeeld van. Zorg dat je de spiesen niet te lang op de barbecue laat liggen, want dat is eeuwig zonde.
4. Verse ananasspiesjes van de BBQ met pinda dipsaus
Dit blijft echt een fantastische uitvinding: ananas van de barbecue. Ze vervelen me nooit, misschien wel omdat je zo over verschillende manieren kunt serveren: als dessert en als een fantastisch semi-hartig bijgerecht met pinda-dipsaus. Je steekt de stukken ananas op de geweekte houten satéprikkers. Het weken is belangrijk, anders verbranden de houten spiesjes. Je kunt eventueel ook voor roestvrijstalen spiesen kiezen, die zijn helemaal ideaal voor deze barbecue ananasspiesjes.
5. Geroosterde groenten met kikkererwten
Wist je dat een vegetarische groenteschotel ook prima op de barbecue gemaakt kan worden? De kikkererwten schep ik om met lekker veel kruiden en ik mix ze met een echt goede olijfolie. Bereid je dit op de barbecue, let er dan wel op dat de grill een beetje schoon is. Alternatief kun je de groente ook in blokjes snijden en ze roosteren in een speciale bak, die hiervoor op de barbecue gezet kan worden.