Voor de koudere dagen van de zomer is deze pittige zwarte bonensoep met chorizo een van mijn favorieten. Het is snel om te maken voor een doordeweekse dag.
Zwarte bonensoep: met of zonder chorizo?
Ik ben dol op de smaak van een echt goede chorizo. Deze vette worst kun je goed uitbakken waardoor het heerlijk krokant wordt en absoluut iets toevoegt aan de zwarte bonensoep. Maar wil je dat niet dan kun je de soep heel makkelijk vega maken door eenvoudigweg de chorizo weg te laten. Vervangen door bijvoorbeeld kip kan ook prima. Genoeg mogelijkheden om deze zwarte bonensoep naar jouw hand te zetten.
Pittig
Door de verschillende soorten peper die in de zwarte bonensoep worden verwerkt is ie flink pittig. Ben je daar nu geen fan van dan kun je dat natuurlijk makkelijk aanpassen. De poblano kun je er bijvoorbeeld in laten, of – als je die niet kunt vinden – alleen de jalapeno gebruiken. Persoonlijk vind ik jalapeno pepers niet de meest pittige variant maar wil je nog minder pit? Probeer dan met alleen een rood pepertje. De soep is ook zonder lekker!
Voor een overzicht van alle Mexicaanse recepten kijk je hier!

Zwarte bonensoep met chorizo
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 chorizo in stukjes
- 1 poblano peper zaadlijsten verwijderd, in stukken
- 2 jalapeno zaadlijsten verwijderd, in stukken
- 1 ui gesnipperd
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 blikken zwarte bonen
- 250 ml water
- 4 tortilla's in stukken gesneden en gefrituurd
- Zonnebloemolie om in te bakken
- Avocado om te garneren optioneel
- Verse koriander om te serveren
- nacho's
Bereidingswijze:
Instructies
- Neem een grote koekenpan en verhit die zonder olie toe te voegen. Bak hierin de chorizo in zijn eigen vet voor ongeveer 8 minuten. Er komt enorm veel vet uit dus je hebt verder geen extra vet nodig.
- Voeg de ui toe en bak dit twee minuten mee tot het glazig is. Roer dan de gehakte pepers erdoor en bak nog eens drie minuten.
- Roer de blikjes tomaat erdoor en kook het geheel voor een minuut of 6-8 door.
- Hierna voeg je de bonen en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes nog eens 5 minuten pruttelen tot alles goed heet is.
- Terwijl de soep kookt bak je de tortilla strips in hete zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de soep in een kom met de gebakken tortilla, avocado en verse koriander.
- Tip: Zet er een bakje nacho's on the side bij en dip die lekker door de soep!
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.