Met of zonder spekjes
Voor deze zuurkool ovenschotel gebruikte ik de nieuwe Vegetarische Ookworst van de Hema. Super lekker en een ideale vleesvervanger voor bij je stamppot. Was je altijd al fan van de Hema rookworst? Dan is er nu de perfecte vegetarische vervanger.
De spekjes in dit gerecht zijn ook vegetarisch, maar als je dat niet zo belangrijk vindt kunnen gewone spekjes natuurlijk ook.
Lekker veel kaas
Als klapstuk hoort er bij deze vega variant op de zuurkool ovenschotel met worst lekker veel geraspte kaas. Ik gebruikte hier cheddar vandaar de gele kleur van de kaas, maar gebruik vooral jouw favoriete kaas op de bovenkant.
Wil je het overigens helemaal niet in de oven bereiden dan kan dat natuurlijk ook. Deze goddelijke zuurkool ovenschotel is binnen no time te maken als gewone stamppot. Net zo lekker, maar dan wel zonder dat krokante korstje.
De Hema Ookworst is vanaf nu verkrijgbaar bij de Hema.
Check hier alle herfstrecepten.

Zuurkool ovenschotel met Ookworst
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappel
- 20 gr roomboter
- 75 ml volle melk
- Peper en zout
- 1 pak zuurkool
- 3 schijven ananas in kleine stukjes gesneden
- 100 gr spekblokjes vegetarisch of gewoon naar keus
- 100 gr geraspte kaas
- 1 Hema vegetarische Ookworst
Bereidingswijze:
- Begin met het schoonmaken van de aardappels. Doe deze in ruim kokend water en kook ze gaar in ongeveer 25 minuten. Giet af en doe de roomboter en melk erbij. Gebruik een pureestamper om er een aardappelpuree van te maken. Voeg eventueel extra boter en of melk toe om het juiste resultaat te krijgen.
- Verwarm de oven voor op 200˚C
- Ondertussen bak je de spekblokjes uit in een droge koekenpan tot deze krokant zijn.
- Doe de zuurkool, spekblokjes en stukjes ananas in een kom en mix dit met een vork even door elkaar.
- Neem een ruime ovenschaal en doe onderin de zuurkool met de spekjes en ananas. Hierop verdeel je de aardappelpuree.
- Bestrooi dit met de geraspte kaas en bak in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot de kaas goudbruin is.
- Verwarm de Hema Ookworst in een pannetje met heet water volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer deze op de ovenschotel

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.