Zaterdag 13 november is het zover: Sinterklaas is weer in het land. Tijd om de bakspullen uit de kast te halen en alvast aan de slag te gaan met lekkere Sint-recepten. Zoals deze taaitaai!
Taaitaai: dé Sinterklaas traktatie
Taaitaai is een typische lekkernij die al jarenlang tijdens de Sinterklaastijd gegeten wordt. Deze honingkoek wordt veelal vergeleken met speculaas, maar heeft meer een anijssmaak. Waar speculaas hard en breekbaar is, is taaitaai zacht en zoals het woord al aangeeft: een tikkie taai. Ze zijn het gehele jaar door te verkrijgen, maar tijdens de Sinterklaastijd worden ze vaak gemaakt als taaitaai-poppen in de vorm van Sint en Piet.
Dit recept maakt een flinke bakplaat vol aan taaitaai. Hoe groot ze zijn, ligt aan het gebruikte uitstekertje. Kies voor een leuk koekenmannetje of een ander leuk vormpje. Heb je nog geen vormpjes in huis? Bestel deze Sinterklaas uitsteekvormpjes dan snel!
Speculaaskruiden
Om de taaitaai de echte Sinterklaas-smaak te geven, gebruik ik speculaaskruiden. Dit bestaat uit een mix van specerijen, zoals kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Je kunt dit handig kant-en-klaar in een potje bij de supermarkt halen, of natuurlijk zelf maken aan de hand van online recepten.
In dit recept kies ik naast de speculaaskruiden voor losse muisjes of anijspoeder om die bekende taaitaai-smaak te krijgen. Vind je dit te veel gedoe, dan kun je online ook taaitaai-kruidenmix kopen. Dit is namelijk vaak niet in de reguliere supermarkt te verkrijgen.

Taaitaai
Ingrediënten
- 200 g bloem
- 125 g vloeibare honing
- 1,5 el bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1/2 el speculaaskruiden
- 1 el gestampte muisjes of anijspoeder
- 1/2 el bakpoeder
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de honing in een pannetje met de suiker, tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. (Let op: dit afkoelen is belangrijk, haast dus niet...).
- Meng in een kom de bloem met speculaaskruiden, muisjes, bakpoeder en snufje zout.
- Meng de afgekoelde honing door het bloemmengsel en klop 1 ei erdoor (het andere ei gebruik je om straks de koekjes mee te bestrijken).
- Pak het deeg in plasticfolie en laat (minstens) 2 uur rusten in de koelkast. Deze stap is heel belangrijk!
- Verwarm de oven op 160°C.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik en steek er met een vormpje koekjes uit. Tip: het is een plakkerig deeg, dus lekker veel bloem gebruiken bij het uitrollen en steken!Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier, met voldoende tussenruimte.
- Kluts het overgebleven ei los en bestrijk de koekjes ermee. Bak de taaitaai in 10 tot 15 minuten goudbruin, laat afkoelen op een rooster.
- Versier de koekjes desgewenst met wat icing om oogjes te maken.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.