Maar voordat we de oven in duiken, is er altijd die ene vraag: hoeveel moet er je eigenlijk maken? Nou, als je een echte fan bent (en wie is dat nou niet?), kun je gerust het dubbele of zelfs driedubbele recept maken. Kruidnoten blijven namelijk heerlijk krokant als je ze goed luchtdicht bewaart. En als je in een wilde bui bent, kun je ze ook nog eens dippen in chocolade voor een nóg decadenter resultaat. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Kruidnoten versus pepernoten: wat is het verschil?
Het is misschien wel een van de grootste culinaire misverstanden van Nederland: het verschil tussen kruidnoten en pepernoten. Hoewel de twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het eigenlijk twee totaal verschillende dingen. Kruidnoten zijn die kleine, knapperige bolletjes vol speculaaskruiden die we allemaal kennen en waar we niet vanaf kunnen blijven. Ze hebben een stevige bite en worden vaak rond Sinterklaas overal uitgestrooid (en op magische wijze altijd in je schoenen teruggevonden).
Pepernoten daarentegen zijn een stuk zachter en hebben een heel andere structuur. Traditionele pepernoten lijken meer op taaitaaibrokken en worden gemaakt van roggemeel, honing en anijs. Ze hebben een licht taaie textuur en een veel mildere smaak dan kruidnoten. Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op het verwarren van de twee, weet je nu het verschil. In de winkel bedoelen ze meestal kruidnoten als ze pepernoten zeggen, maar nu kun jij de kenner uithangen en iedereen corrigeren.
Kan je het kruidnotendeeg invriezen?
Absoluut! Het mooie van zelf kruidnoten bakken is dat je het deeg makkelijk kunt voorbereiden en invriezen voor later gebruik. Stel, je hebt een grote batch deeg gemaakt, maar je wilt niet alles in één keer bakken (of je wilt wat achter de hand houden voor onverwacht bezoek). Geen probleem! Je rolt het deeg simpelweg in balletjes, legt ze op een bakplaat en schuift ze in de vriezer totdat ze stevig zijn. Daarna kun je ze overdoen in een diepvrieszakje en bewaren voor een later moment.
Het voordeel van ingevroren deeg is dat je altijd verse kruidnoten kunt bakken wanneer je er zin in hebt. Haal de balletjes gewoon uit de vriezer en bak ze direct, zonder ze eerst te ontdooien. Je moet ze misschien een paar minuutjes langer in de oven laten, maar dat is het zeker waard. Binnen no-time geniet je weer van versgebakken kruidnoten zonder al het werk vooraf. Handig, toch?
Wat kun je er nog meer mee?
Die knapperige vrienden zijn natuurlijk heerlijk om zo uit de hand te eten, maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Denk bijvoorbeeld aan een kruidnotentaartbodem! In plaats van de klassieke koekjesbodem voor cheesecake, gebruik je simpelweg verkruimelde kruidnoten. Dit geeft je taart een feestelijke, kruidige twist. Je kunt kruidnoten ook gebruiken als topping voor toetjes, zoals over een bolletje vanille-ijs of als krokante toevoeging aan een trifle.
En heb je ooit gedacht aan kruidnoten rocky road? Smelt wat chocolade, roer er verkruimelde nootjes doorheen samen met marshmallows, noten en stukjes fudge, en laat het opstijven in de koelkast.

Zelf kruidnoten maken
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr donkere basterdsuiker
- 1,5 el koekkruiden
- snufje zout
- 100 gr koude en harde boter in blokjes
- 5 el volle melk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Meng de droge ingredienten in een grote kom.
- Roer dit met een lepel even goed door zodat eventuele klontjes eruit zijn.
- Snijd nu de koude boter in klontjes en voeg dit met de melk toe aan het meel.
- Kneed het geheel nu met je handen goed door tot je een samenhangende bal hebt.
- Draai hier mooie kleine balletjes van en leg deze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Zet in de oven voor 25 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Wil je ze bewaren in een trommel, laat ze dan eerst helemaal goed afkoelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.