Zelf knoflooksaus maken

Knoflooksaus

We kennen het allemaal wel, maar knoflooksaus is een populaire saus. En geloof met of niet, maar het is met name populair in de Nederlandse en Midden-Oosterse keuken. Het wordt meestal gemaakt van een mix van knoflook, mayonaise of yoghurt, citroensap, en soms kruiden en specerijen. De saus kan variëren in dikte en smaakintensiteit, afhankelijk van het recept. Je eet het bij shoarma, kebabs, gegrild vlees, en frietjes.

Zelf knoflooksaus maken

Maar hoe maak je deze populaire saus nu zelf? Ja, moeilijk is het niet. Het enige wat even tijd kost, is het poffen van de knoflook. Maar ook dat is letterlijk een bol knoflook in de oven schuiven. Verder? Alle ingrediënten mengen en klaar ben je.

Gezonde knoflooksaus

Gezonde knoflooksaus kan worden gemaakt door enkele van de rijkere ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven. In dit recept, doe ik dat al. Zo wordt deze knoflooksaus dus niet gemaakt een basis van mayonaise, maar met een basis van yoghurt. Wil je het helemaal gezond doen? Kies dan alleen van yoghurt.

Mil Knoflooksaus miljuschka
Totale tijd25 minuten

Knoflooksaus

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 potje
  • 170 gr Griekse yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el honing
  • 1 el citroensap
  • 1 bol knoflook
  • 7 gr verse bieslook
  • snuf peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd een klein stukje van de top van de bol knoflook, zodat je de knoflooktenen een beetje kunt zien.
  • Leg de bol op een stuk aluminiumfolie en bestrooi met zout en olijfolie. Vouw de aluminiumfolie dicht en zet de knoflook in de oven voor 20 minuten op 200 graden, totdat de tenen zacht zijn.
  • Doe de Griekse yoghurt en mayonaise in een kom. Voeg de honing en citroensap toe en meng door elkaar. Knijp de knoflookbol uit boven de kom en meng goed door. Breng de knoflooksaus op smaak met peper, zout en de verse bieslook.
  • Bewaar de zelfgemaakte knoflooksaus afgedekt in de koelkast, voor maximaal 5 dagen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 2 votes (1 rating without comment)