Zebracake van oliebeslag

1 uur 10 minuten

Zebracake van oliebeslag: een zachte, smeuïge cake met van binnen een prachtige zebraprint als verrassing. Snijd een puntje uit de cake, zet een sterke kop koffie of lekkere thee en… geniet!

Olie als basis voor de zebracake

De meeste mensen maken een cake met boter, bloem, eieren, suiker en melk. Maar wat als ik je vertel dat het ook anders kan? Vandaag maken we namelijk cake met olie in plaats van boter. De olie zorgt voor nog smeuïgheid, een zachtere structuur en een neutrale smaak. Gebruik wel een neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Olijfolie wordt al gauw te sterk. 

Momenteel is er natuurlijk wel een zonnebloemolie tekort. Je leest hier over goede alternatieven. Je zou voor deze cake ook raapzaadolie of koolzaadolie kunnen gebruiken.

Gek op cake met dierenprint? Maak dan ook eens deze tijgercake met dulce de leche

Hoe maak ik de zebraprint? 

Als eerst ga ik aan de slag met het basis oliebeslag. Klaar? Dan verdeel ik het beslag over twee aparte kommen. In de ene kom blijf het basisbeslag lichtgeel, en aan de andere kom voeg je cacao toe. Je giet vervolgens om en om het beslag in de bakvorm. Ja, dat is dus het geheim van de zebra!

Wil je extra mooie zebrastrepen, vul dan twee spuitzakken. Dan kan je lekker secuur te werk gaan. Doe de zebracake in de oven, en dan begint het wachten op je prachtige eindresultaat. 

Zebracake van oliebeslag

Zebracake van oliebeslag

Zebracake van oliebeslag

3.80 van 58 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Benodigdheden

  • Springvorm van 23 of 24 cm
  • Mixer
  • Eventueel: spuitzakken

Ingrediënten
 

  • 4 grote eieren op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 250 ml melk op kamertemperatuur
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 20 g cacaopoeder
  • Eventueel: poedersuiker om de cake mee te bestuiven

Instructies
 

  • Oven voorverwarmen op 180 graden (hetelucht).
  • Klop in een grote kom de eieren en suiker heel luchtig. Voeg de melk, vanille-extract en olie toe, goed door elkaar mixen.
  • Zeef in een andere kom de bloem en het bakpoeder. Spatel dit bloem-mengsel in delen door het ei-melkmengsel. Verdeel dit beslag over 2 schone kommen.
  • Een kom blijft lichtgeel, door de andere spatel je het cacaopoeder.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier of ovenbestendige folie en vet royaal. Zorg dat de springvorm echt goed afgesloten wordt, want het dunne beslag wil nog wel eens uit de springvorm lekken.
  • Giet om en om een beetje wit en bruin beslag in de vorm. Wil je dit extra netjes doen, gebruik dan twee spuitzakken waar je het beslag in doet.
  • Zet in de oven en bak ongeveer 50 minuten op 180 graden (hetelucht).
  • Haal, zodra de cake gaar is, direct de zijkant los. Leg de cake en op een taartrooster om af te koelen. Bestrooi daarna eventueel nog met poedersuiker.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.