Dol op bonen? Maak dan eens deze witte bonenstoof met parmezaancroutons. Een gezonde en vullende maaltijd: ideaal voor een doordeweekse dag en boordevol groente.
Witte bonenstoof
Witte bonen in tomatensaus horen bij een English Breakfast, maar wij Nederlanders eten het eigenlijk vooral tijdens het avondeten. Voor deze bonenstoof koop je een blikje of potje met witte bonen. Deze hebben een romige smaak en zijn qua structuur iets harder dan bruine bonen, en ook echt ontzettend goede vleesvervangers. Deze braadpan is trouwens ideaal om dit gerecht in te maken!
Maak ook eens mijn witte bonensoep met zure room.
Parmezaancroutons voor een lekkere bite
Om deze hartige bonenstoof een lekkere bite te geven, maak ik croutons van ciabatta. Ik snijd het brood in kleine blokjes, en meng dit met olijfolie, Parmezaanse kaas, zout en peper. De croutons bak je vervolgens krokant in de oven en leg je als garnering op de stoof.

Witte bonenstoof met Parmezaancroutons
Ingrediënten
- 3½ el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
- 4 tenen knoflook 3 geperst, 1 doormidden
- 100 ml witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- ¼ tl tijmblaadjes
- 1 takje salie blad in reepjes
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 2 blikken of potten witte bonen 800 g in totaal, uitgelekt
- 25 g Parmezaanse kaas stuk, fijngeraspt, plus de korst van het stuk kaas
- 100 g ciabatta in grove blokjes
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 100 g babyspinazie
- Parmezaan als garnering
Bereidingswijze:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui en bleekselderij 5 minuten, voeg dan de 3 geperste tenen knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Blus af met de witte wijn en laat deze tot de helft inkoken. Voeg de laurier, tijm, salie, witte bonen, tomaatblokjes en de parmezaankorst toe.
- Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat afgedekt 30 minuten zachtjes koken. Als het te droog wordt, voeg dan een beetje (groente)bouillon toe. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C om de croutons te maken.
- Bestrijk de sneetjes ciabatta met het snijvlak van de doormidden gesneden knoflookteen. Snijd het brood in blokjes en doe in een kom met 1½ eetlepel olijfolie, de geraspte Parmezaan en zout en peper. Hussel, spreid uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 8 tot 10 minuten in de oven. Zet apart.
- Roer de spinazie door de bonenstoof en laat het blad enkele minuten slinken. Proef en breng de stoof op smaak met zout en peper. Serveer de stoof in kommen met de croutons erop en rasp er Parmezaan overheen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.