Witte bonenstoof met parmezaancroutons

Witte bonenstoof

Witte bonen in tomatensaus horen bij een English Breakfast, maar wij Nederlanders eten het eigenlijk vooral tijdens het avondeten. Voor deze bonenstoof koop je een blikje of potje met witte bonen. Deze hebben een romige smaak en zijn qua structuur iets harder dan bruine bonen, en ook echt ontzettend goede vleesvervangers. Deze braadpan is trouwens ideaal om dit gerecht in te maken!

Maak ook eens mijn witte bonensoep met zure room

Parmezaancroutons voor een lekkere bite 

Om deze hartige bonenstoof een lekkere bite te geven, maak ik croutons van ciabatta. Ik snijd het brood in kleine blokjes, en meng dit met olijfolie, Parmezaanse kaas, zout en peper. De croutons bak je vervolgens krokant in de oven en leg je als garnering op de stoof. 

Witte bonenstoof met parmezaancroutons

Lekker duurzaam met bonen

Witte bonen zijn niet alleen voedzaam, ze zijn ook super duurzaam. Ze geven een stevige bite, barsten van de eiwitten en maken vlees in dit gerecht helemaal overbodig. Zo maak je een stoof die goed is voor jou, de planeet Ʃn je portemonnee.

Restjes? Yes please!

Deze stoof smaakt de volgende dag misschien nóg beter. De smaken hebben dan de tijd gehad om volledig met elkaar te versmelten. Maak dus gerust een extra grote pan, want je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Zonder alcohol, net zo lekkerĀ 

Geen zin in wijn in je stoof? Helemaal oké! Veel mensen denken dat alcohol volledig verdampt tijdens het koken, maar dat is helaas niet zo, en dus is het logisch dat je het liever weglaat in sommige gevallen. Gelukkig kun je je stoofgerecht prima zonder alcohol maken, zonder dat je inlevert op smaak. Gebruik bijvoorbeeld extra bouillon, een scheutje balsamico of appelazijn voor diepte, of wat tomatenpuree voor extra rijkdom. Zo blijft je gerecht heerlijk vol van smaak en toegankelijk voor iedereen aan tafel. 

Witte bonenstoof met parmezaancroutons
Totale tijd50 minuten

Witte bonenstoof met Parmezaancroutons

3.64 van 19 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 3½ el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 4 tenen knoflook 3 geperst, 1 doormidden
  • 100 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • ¼ tl tijmblaadjes
  • 1 takje salie blad in reepjes
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 blikken of potten witte bonen 800 g in totaal, uitgelekt
  • 25 g Parmezaanse kaas stuk, fijngeraspt, plus de korst van het stuk kaas
  • 100 g ciabatta in grove blokjes
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 100 g babyspinazie
  • Parmezaan als garnering

Bereidingswijze: 

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Fruit de ui en bleekselderij 5 minuten, voeg dan de 3 geperste tenen knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Blus af met de witte wijn en laat deze tot de helft inkoken. Voeg de laurier, tijm, salie, witte bonen, tomaatblokjes en de parmezaankorst toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat afgedekt 30 minuten zachtjes koken. Als het te droog wordt, voeg dan een beetje (groente)bouillon toe. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C om de croutons te maken.
  • Bestrijk de sneetjes ciabatta met het snijvlak van de doormidden gesneden knoflookteen. Snijd het brood in blokjes en doe in een kom met 1½ eetlepel olijfolie, de geraspte Parmezaan en zout en peper. Hussel, spreid uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 8 tot 10 minuten in de oven. Zet apart.
  • Roer de spinazie door de bonenstoof en laat het blad enkele minuten slinken. Proef en breng de stoof op smaak met zout en peper. Serveer de stoof in kommen met de croutons erop en rasp er Parmezaan overheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 496kcalKoolhydraten: 68gProteine: 21gVet: 15gVerzadigde vetten: 3gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 9gCholesterol: 4mgNatrium: 420mgKalium: 1422mgVezels: 13gSuiker: 8gVitamine A: 2604IUVitamine C: 22mgCalcium: 309mgIJzer: 8mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

 

Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (7)

    Diep bord

    Serveer je favoriete soepen, pasta’s of stoofschotels in dit diepe bord en geniet van comfort in elke hap.

    17,95
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (8)

    Slowcooker

    Laat je favoriete gerechten langzaam garen in deze slowcooker en geniet van intense smaken zonder zelf de hele dag in de keuken te staan.

    309,-
    Koop via Bol.com
  • Website shop the tools (6)

    Pannen onderzetter

    Bescherm je tafel stijlvol tegen hitte met deze mooie pannenonderzetter.

    19,90
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (5)

    Aardappelstamper

    Stamp je aardappels moeiteloos tot een smeuĆÆge puree met deze stevige en handige aardappelstamper.

    6,59
    Koop via Hema
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek staat vol met heerlijke cheesecake-recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar liefst meer dan 80 exemplaren.

Nu met €10,- korting, koop het Cheesecakeboek nu voor €24,99 in plaats van van €34,99. Of geef 'm cadeau! Want zeg nu zelf, er is toch geen lekkerder cadeau dan dit voor de feestdagen?

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.