Witte bonensoep met zure room

Witte bonensoep met zure room

Bonen in soep zorgen altijd meteen voor een extra stevig resultaat. Misschien kun je je nog die heerlijke zwarte bonensoep herinneren die ik maakte als onderdeel van mijn Mexico avontuur. Dit is weer een totale andere versie en ik het dit keer met lekker grote witte bonen. Gewoon uit blik, maar als je nog gedroogde bonen hebt liggen kun je die natuurlijk ook gebruiken.

In dat geval is de bereidingstijd uiteraard geen 30 minuten maar vele malen langer door het weken en koken van de gedroogde witte bonen. Voor een snelle soep gebruik ik dan ook graag kant- en klaar bonen uit blik. Wel zo makkelijk in dit geval.

Ik maak de witte bonensoep door eigenlijk eerst een soort papje te maken van de boter met de uien, bloem en wat van de bouillon. Daardoor bindt de soep en krijg je een lekker romig resultaat.

Serveer de witte bonensoep met lekker brood, zure room en verse dille.

witte bonensoep

witte bonensoep
Totale tijd30 minuten

Witte bonensoep

4.12 van 35 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 800 gr witte bonen (1 groot blik of 2 kleinere blikken)
  • 60 gr boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 el bloem
  • 1 teen knoflook geplet
  • 1 liter groente bouillon
  • ¼ tl gedroogde marjoraan
  • 1 takje verse tijm
  • Zout
  • Peper
  • 125 ml zure room
  • Dille om te serveren en lekker brood

Bereidingswijze: 

  • Giet de bonen af en spoel goed na.
  • In een grote stoofpan verhit je de boter en bak hierin de uien tot glazig.
  • Doe de bloem er bij en roer goed door. Voeg de knoflook toe en bak dit even mee, blijft roeren.
  • Voeg de bouillon toe aan de pan en meng alles goed door. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
  • Voeg de bonen toe, marjoraan en tijm. Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek de pan af en kook tot de bonen goed heet zijn.
  • Haal de pan van het vuur en roer de zure room erdoor. Beetje bij beetje zodat het niet gaat splitsen
  • Serveer met lekker brood

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 439kcalKoolhydraten: 53gProteine: 16gVet: 19gVerzadigde vetten: 11gTrans Fat: 1gCholesterol: 49mgNatrium: 1145mgKalium: 1043mgVezels: 11gSuiker: 6gVitamine A: 1118IUVitamine C: 5mgCalcium: 200mgIJzer: 6mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.