Witlof met ham en kaassaus: een echte Hollandse klassieker. Witlof is van nature bitter, maar de ham en kaassaus in dit gerecht maakt de witlof mild en zacht. De kaassaus maak je natuurlijk zelf, op basis van een simpele roux. Daarna nog even afbakken in de oven met een extra krokant kaaskorstje. Wat een feest! Witlof


Witlof met ham en kaassaus
Ingrediënten
- 8 kleine stronken witlof (of 4 grote stronken)
- 8 plakjes schouderham
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 400 ml melk
- 100 g belegen kaas (+30 g extra)
- snufje nootmuskaat
- peper en zout

Bereidingswijze:
- Snijd het kontje van de witlof af en haal eventuele lelijke bladeren er af.
- Verhit een koekenpan met een beetje olie en bak de witlof op middelhoog vuur rondom bruin.
- Giet een scheutje water in de pan en doe er een deksel op, laat de witlof zo’n 10 minuten stoven.
- Maak de kaassaus door in een steelpannetje de boter te smelten. Voeg de bloem toe en en blijf goed roeren met een garde of houten pollepel tot een deegbal (roux). Laat 3 tot 5 minuten zachtjes garen, maar niet bruin worden. Blijf goed roeren!
- Voeg de melk in 5 delen toe, zorg dat het goed is opgenomen en ingedikt voor het volgende deel erbij gaat. Roer 100 gram kaas en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Haal de witlof uit de pan en wikkel de plakken ham er om heen. Leg in een ingevette ovenschaal. Schenk de kaassaus er overheen en bestrooi met 30 gram kaas.
- Zet 10 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en gesmolten is.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.