Witlof met ham en kaas
Witlof kent van nature een lichte bitterheid, maar in combinatie met ham en kaassaus transformeert het in pure verwennerij. Door de witlof eerst even voor te garen verdwijnt het bittere randje, terwijl de ham een hartige touch toevoegt en de kaassaus alles zacht en romig maakt. In dit recept laat ik de smaken vooral spreken: je hoeft geen ingewikkelde ingrediƫnten te gebruiken, maar wel aandacht te geven aan balans, niet te veel zout, net genoeg nootmuskaat, en rondom een aantrekkelijke kaastwist. Het resultaat is een klassieker die vertrouwd aanvoelt, maar toch opvalt.
Witlof met ham en kaas uit de oven
Als je het afmaakt in de oven, krijg je precies dat extra laagje magie dat een gerecht echt memorabel maakt. De witlofrolletjes, omwikkeld met ham, worden overgoten met de kaassaus en ondergaan een transformatie: de randen krijgen een subtiel goudkorstje, de saus trekt heerlijk in, en de binnenkant blijft zacht. Door dit laatste bakstadium ontstaat die onweerstaanbare combinatie van texturen: romig en licht krokant. Serveer dit gerecht direct uit de oven…. Dan komt de geur, de smaak en het samen eten-moment optimaal tot zān recht.

Tips voor de lekkerste witlof met ham en kaassaus
Wil je dat jouw witlof met ham en kaassaus altijd perfect uit de oven komt? Kies voor stevige, verse witlofstronkjes en snijd de harde kern eruit zodat de smaak zacht en mild blijft. Een romige kaassaus maak je het lekkerst met een mix van geraspte kaas, een scheutje room en een snufje nootmuskaat voor die extra warmte. Voor een krokante topping kun je wat extra kaas of een beetje broodkruim (panko) over de ovenschotel strooien. En onthoud: laat de witlof niet te lang garen, zodat hij lekker sappig blijft en niet droog wordt. Zo serveer je iedere keer weer een klassieker waar iedereen van blijft smullen. Zie hieronder het recept voor deze mega lekkere witlof met ham en kaas!

Witlof met ham en kaassaus
Ingrediƫnten
- 8 kleine stronken witlof (of 4 grote stronken)
- 8 plakjes schouderham
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 400 ml melk
- 100 g belegen kaas (+30 g extra)
- snufje nootmuskaat
- peper en zout

Bereidingswijze:
- Snijd het kontje van de witlof af en haal eventuele lelijke bladeren er af.
- Verhit een koekenpan met een beetje olie en bak de witlof op middelhoog vuur rondom bruin.
- Giet een scheutje water in de pan en doe er een deksel op, laat de witlof zoān 10 minuten stoven.
- Maak de kaassaus door in een steelpannetje de boter te smelten. Voeg de bloem toe en en blijf goed roeren met een garde of houten pollepel tot een deegbal (roux). Laat 3 tot 5 minuten zachtjes garen, maar niet bruin worden. Blijf goed roeren!
- Voeg de melk in 5 delen toe, zorg dat het goed is opgenomen en ingedikt voor het volgende deel erbij gaat. Roer 100 gram kaas en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Haal de witlof uit de pan en wikkel de plakken ham er om heen. Leg in een ingevette ovenschaal. Schenk de kaassaus er overheen en bestrooi met 30 gram kaas.
- Zet 10 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en gesmolten is.

- Recepten
- Bijgerechten
- Diner
- Groente recepten
- Hollandse recepten
- Kaas recepten
- Ovenschotel recepten
- Ovenschotels
- Vlees recepten
- Wereldkeuken
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka