Winterse minestrone
Het leuke aan een minestrone is dat er voor deze soep niet écht een basisrecept bestaat. Dit komt omdat de soep altijd wordt gemaakt met groenten die op dat moment in het seizoen zijn. Daarnaast heeft iedere Italiaanse regio – en waarschijnlijk iedere nonna – ook nog eens zo zijn eigen versie van deze soep. Geschreven regels zijn er dus niet. Ik gebruikte voor deze winterse minestrone winterwortel, paddenstoelen, witte bonen en boerenkool, maar heb je bijvoorbeeld nog een courgette of bloemkool in de groentelade van je koelkast liggen dan kun je deze ook prima aan de soep toevoegen, of gebruik het om deze soep met geroosterde bloemkool mee te maken.
Soms gaat er niks boven een heerlijk dampende kom soep. Met een ruime soeppan maak je gemakkelijk meer dan genoeg voor een groot gezelschap of extra veel om lekker in te vriezen.

Winterse minestrone
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 140 g winterwortel
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 15 g gedroogde paddenstoelen
- 3 el olijfolie
- 400 ml paddenstoelenbouillon
- 200 g macaroni
- 2 blikjes tomatenblokjes van 400 g
- 100 g witte bonen
- 100 g boerenkool
- 4-6 el pesto
- 20 g Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Week de gedroogde paddenstoelen 10 minuten in kokend heet water.
- Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Maak de winterwortel schoon en snij in plakjes. Borstel de paddenstoelen voorzichtig schoon en hak grote paddenstoelen in stukken.
- Verhit ondertussen een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de ui, knoflook en plakjes wortel 4-5 minuten op laag vuur. Schep de paddenstoelen er door en bak 2-3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Zeef de gedroogde paddenstoelen door een koffiefilter (of een paar laagjes keukenpapier), vang het vocht op en schenk bij de groenten in de pan.
- Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe aan de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat 20 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken, roer af en toe door. Roer na 10 minuten de pasta door de soep en kook nog ongeveer 10 minuten tot de pasta gaar is.
- Spoel ondertussen de bonen af onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Roer de laatste 5 minuten de witte bonen en boerenkool door de soep. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over de kommen, geef er een flinke eetlepel pesto bij en rasp er royaal Parmezaanse kaas over.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
