Wildplukken is hot, dat is je vast niet ontgaan. Complete maaltijden kun je vinden in de natuur, mits je weet waar je moet zoeken. Ik ben dol op paddenstoelen en vind het zelf plukken ervan echt het ultieme herfstuitje. Maar waar moet je op letten als je het bos in gaat om te wildplukken? En moet je daar eigenlijk wel aan beginnen als amateur? Ik geef je tips!
Safety first
Allereerst: eigenlijk kun je als amateur-wildplukker het beste met een ervaren gids het bos in, zodat je eerst kunt leren waar je op moet letten en hoe je dat plukken het beste aanpakt. Van giftige paddenstoelen kun je hartstikke ziek worden of zelfs doodgaan, en ze zijn best lastig van elkaar te onderscheiden. Zomaar het bos in gaan en in het wildeweg paddenstoelen in je mandje gooien is dus niet aan te raden. Paddenstoelen-workshops zijn er door het hele land. Die van Edwin Florès zijn beroemd!
Laat je gidsen
Er zijn gelukkig genoeg andere planten die je wél kunt plukken zonder gevaar. Als je nog geen doorgewinterde plukker bent, is een gids met daarin een overzicht van eetbare en/of giftige planten handig. Yvette van Boven heeft bijvoorbeeld een gemaakt bij haar boek Van Boven in het wild, dat super handig is als je de natuur in gaat voor eetbare ingrediënten. De app PlantNet is ook een echte aanrader als je van plan bent vaker de natuur in te gaan. In de app kun je een foto maken van een plantje en krijg je meteen informatie erover te zien. Ideaal.
Pluk met mate
Heb je al iets meer kennis en ga je op pluktocht? Dan is het heel belangrijk om de natuur niet te beschadigen en niet te veel te plukken. Sterker nog: met tassen vol het bos verlaten geldt als ‘stropen’ en is strafbaar. Staatsbosbeheer gedoogt het plukken, tot ongeveer een champignonbakje vol wildpluk per persoon. Pluk met mate dus.
Wildplukplekken
Ben je benieuwd waar je in jouw buurt kunt wildplukken? Op wildplukwijzer.nl vind je een overzicht van locaties in jouw buurt, waarbij met een icoontje staat aangegeven wát je er precies kunt plukken. Zo kun je om de hoek op hazelnootjacht, of kun je je in de buurt jouw eigen wildplukwandeling maken. Daarnaast bestaan er in Nederland ook steeds meer ‘voedselbossen’. Hier wordt op zonder menselijk ingrepen voedsel verbouwd. Sommige restaurants, zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Héron in Utrecht, laten zich helemaal leiden door wat ze op dit soort plekken vinden. Een aantal voedselbossen is ook voor consumenten toegankelijk.
Kies de juiste hoogte
Bij al het wildplukken geldt dat het handig is om te letten op de hoogte waarop je plukt. In de stad is het risico groot dat een hond of kat ergens op heeft geplast, in het bos zou dat zomaar een vos kunnen zijn. Pluk dus ongeveer op kniehoogte, dan zit je goed. Pluk liever niet naast een drukke weg vanwege de uitlaatgassen.
Veilig te plukken
Na al die waarschuwingen heb ik hieronder een lijstje gemaakt van planten die je met een gerust hart kunt plukken. Houd ook hierbij de algemene regels aan.
- Bramen
Need I say more? Voor in een taart, zo uit de hand of om jam van te maken: met bramen kun je eindeloos veel kanten op.
- Vlierbloesem en vlierbessen
In het voorjaar ruik je overal in parken en in de natuur de kenmerkende, bloemige geur van vlierbloesem. Perfect voor limonade! De bessen, waartoe de bloesem uitgroeit als je ‘m niet plukt, kun je inleggen en als kappertjes gebruiken, of gebuiken in een focaccia.
- Hazel- en walnoten
In Nederland groeien hazelnoten en walnoten hartstikke goed. Die kun je kopen bij speciale notengaarden, maar je kunt ze ook wildplukken. Wildrapen eigenlijk meer, want na een flinke storm liggen ze voor het oprapen.
- Daslook
Op veel plekken in Nederland te vinden in het voorjaar: daslook. Dit plantje ruikt en smaakt een beetje naar knoflook en bosui. De sterke smaak ervan wordt milder als je het even blancheert. Heerlijk om pesto van te maken, te gebruiken in zelfgebakken brood of in soep.
- Appels en peren
Een beetje valsspelen misschien, want de meeste appel- en perenbomen vind je niet in het wild, maar deze vruchten kun je natuurlijk ook plukken!
- Magnolia
Een bloeiende magnolia is niet alleen een lust voor het oog, je kunt er culinair gezien ook van alles mee. Maak van de blaadjes een siroop (zoals je ook kunt met vlierbloesem) of maak er azijn mee, bijvoorbeeld op recept van dit toffe restaurant in Rotterdam.
- Zevenblad
Bijna iedereen met een tuin kan beamen dat zevenblad nogal een plaag is. Het woekert enorm en kan je tuin volledig overnemen als je even niet oplet. If you can’t beat it, eat it, is hier een goed evise. Zevenblad heeft een samengesteld blad, dat bestaat uit drie, vijf, zeven of negen deelblaadjes. Van dit onkruid maak je heerlijke pesto of je kunt het roerbakken zoals spinazie.