Vlinder cupcaketaart

Cupcakes als basis voor deze cupcaketaart

Niets is feestelijker dan een gedecoreerde cupcake, maar deze taart scoort helemaal hoge ogen op het volgende verjaardagspartijtje. Ik maakte 13 smaakvolle vanille cupcakes en legde deze in de vorm van een vlinder neer. Voor de topping maakte ik een zoete, zachte botercrème die je zelf naar eigen smaak kunt decoreren. Kies je favoriete eetbare kleurstoffen uit en beginnen maar!

Vlinder cupcaketaart

Gek op cupcakes en decoreren? Maak dan ook eens mijn feestelijke cupcakes met maanzaad en citroen.  

Botercrème: de crème… uhh… kers op de taart

Botercrème is glazuur gemaakt van roomboter en is bij uitstek geschikt voor het decoreren en vullen van taarten. De botercrème moet niet korrelig, te vet of te zoet zijn. Alles draait om de perfecte balans, en dit kan haast niet misgaan als je de stappen goed volgt. Daarnaast raad ik je aan een goede mixer in huis te hebben. Je moet in dit recept voor de cupcaketaart veel mixen, en dat kost veel tijd. Heb je nog geen keukenmachine in huis? Kijk dan eens naar deze keukenmachine om het jezelf wat makkelijk te maken tijdens het maken van deze cupcaketaart.

Vlinder cupcaketaart
Totale tijd55 minuten

Vlinder cupcaketaart

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

13 personen

Voor de cupcakes:

  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g amandelmeel
  • 175 g suiker
  • 3 eieren
  • 100 ml naturel yoghurt
  • 175 g roomboter
  • Optioneel voor meer smaak: citroenrasp en/of vanille-extract

Voor de Italiaanse botercrème:

  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • 60 ml water
  • 450 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 el vanille-extract 
Kleurstof naar keuze

Bereidingswijze: 

Voor de cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Smelt de boter in een pannetje, en laat die vervolgens een beetje afkoelen (niet stollen).
  • Doe cupcake papiertjes in een cupcake bakblik of gebruik siliconen vormpjes.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker en het amandelmeel samen in de kom van de mixer en mix met elkaar. Voeg optioneel voor meer smaak wat citroenrasp en/of vanille-extract toe.
  • In een andere kom doe je de eieren en de yoghurt, mix dit even door met een vork.
  • Voeg dit vervolgens toe aan je droge ingrediënten samen met de gesmolten boter en klop het even kort door tot het goed gemengd is. Verdeel dan over de 13 vormpjes. Tip: dit gaat gemakkelijk met een ijslepel.
  • Bak voor 18-22 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen, haal ze dan voorzichtig uit het bakblik en zet op een roostertje om af te koelen.

Voor de Italiaanse botercrème:

  • Doe de eiwitten alvast in de kom van de mixer, let op de kom moet helemaal vetvrij zijn anders kloppen je eiwitten niet mooi op.
  • Doe ¾ van de suiker en het water in een pan en laat koken tot 115 graden.
  • Klopt de eiwitten ondertussen stijf.
  • Voeg terwijl de mixer draait de rest van de suiker toe.
  • Als het suiker de 115 graden heeft bereikt giet je hem langzaam bij de eiwitten en laat je dit nog een paar minuten doordraaien. Het moet afgekoeld zijn tot kamertemperatuur.
  • Verdeel de boter in 5 delen. Voeg terwijl de machine draait de boter in 5 porties toe en schraap na elk portie de kom even bij. Voeg de vanille toe en meng kort door de botercrème heen.
  • Maak de botercrème op kleur met de kleurstof. Je kunt de vlinder zelf decoreren hoe jij wilt. Wij gebruikten 3 kleuren, beige/geel – heel licht roze en rood. Doe alle kleuren in een aparte spuitzak met een glad spuitmondje.

Afwerking:

  • Maak een opstelling van de cupcakes. Tip: leg ze op een plateau waar ze niet meer vanaf hoeven. De cupcakes leg je verticaal naast elkaar neer, in rijen van: 3 – 2 – 3 – 2 – 3.
  • Spuit eerst met een kleur het lijfje op, op de middelste drie verticale cupcakes. Daarna decoreer je de vleugels naar eigen inzicht. Vergeet geen ogen te maken op het lijfje en steek 2 stokjes in de kop als voelsprieten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.