Vitello tonato

Wat is Vitello Tonato?

Even een kleine geschiedenisles. Vitello tonato is een traditioneel gerecht uit Piëmont, een regio in het noordwesten van Italië. De naam zegt het al: “vitello” betekent kalfsvlees en “tonato” verwijst naar de tonijnsaus. Het gerecht bestaat uit dun gesneden, gekookt kalfsvlees dat overgoten wordt met een romige saus van tonijn, ansjovis, kappertjes en mayonaise. Klinkt goed toch?

Wat vitello tonato zo bijzonder maakt, is de combinatie van smaken en texturen. Het malse, subtiele kalfsvlees vormt een heerlijk contrast met de intense, hartige smaak van de tonijnsaus. Tel daar nog wat frisse kappertjes en knapperige sla bij op en je hebt een winner op je bord!

Vitello Tonato, maar dan anders

Vitello tonato is het summum van een Italiaans voorgerecht, maar je kunt het ook prima als lichte lunch serveren. Lekker met wat knapperig Italiaans brood erbij om de saus mee te dippen. Of ga voor ciabatta als je het wat luchtiger wilt houden. Een glas frisse witte wijn maakt het plaatje compleet. Proost!

Hou je van een twist? Probeer dan eens deze variaties:

  • Voeg wat citroensap of -rasp toe aan de tonijnsaus voor een frisse kick.
  • Strooi wat verse peterselie over het gerecht voor extra smaak en kleur.
  • Geen kalfsvlees? Je kunt ook kalkoenfilet gebruiken voor een magere variant.
  • Liever geen vis? Laat de ansjovis achterwege en vervang de tonijn door gekookt ei. Niet traditioneel, maar wel yummy.
Vitello tonato min

Welke wijn bij Vitello Tonato?

Maar welke wijn past nu het beste bij deze klassieker? Het antwoord is simpel: Pinot Grigio.

Pinot Grigio is een frisse, lichte witte wijn met subtiele aroma’s van citrus, appel en peer, en vaak een vleugje notigheid. Deze kenmerken maken Pinot Grigio perfect voor een combinatie met vitello tonnato, om de volgende redenen:

  • Frisse zuren: De frisse zuren in Pinot Grigio vormen een mooi contrast met de romige tonijnsaus en snijden erdoorheen, waardoor het gerecht niet te zwaar aanvoelt.
  • Delicate smaken: De subtiele smaken van Pinot Grigio overstemmen het kalfsvlees niet, maar vullen het juist op een subtiele manier aan.
  • Neutrale smaak: Pinot Grigio heeft geen overheersende smaak, waardoor de delicate smaak van het gerecht goed tot zijn recht komt.

La Dolce Vita

Vitello tonato is meer dan een gerecht, het is een ode aan het goede Italiaanse leven. Neem de tijd om ervan te genieten, samen met je amici oftewel vrienden. Schenk een glas wijn in, praat en lach, en laat je verwennen door de rijke smaken. Dat is pas la dolce vita!

Vitello tonato min
Totale tijd10 minuten

Vitello Tonato

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 blikjes stukken tonijn van 160 gram
  • 3 el mayonaise
  • 1 citroen
  • 70 gr kappertjes
  • 50 gr zongedroogde tomaten
  • 120 ml olijfolie
  • 50 gr doperwten diepvries
  • 400 gr kalfsfricandeau in dunne plakjes gesneden
  • 1 handje rucola
  • 1 takje basilicum
  • peper en zout
  • zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze: 

  • Laat de tonijn uitlekken in een vergiet. Maak de tonijnmayonaise door in een keukenmachine de tonijn, mayonaise, sap en rasp van de citroen, en 2 eetlepels kappertjes te hakken tot een gladde saus.
  • Maak de tomatenolie. Doe de zongedroogde tomaten en olijfolie in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur, doe over in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Schenk door een fijne zeef, je kunt ook een koffie filter gebruiken of een theedoek. Laat de olie er doorheen lopen en vang het op in een potje of bakje.
  • Kook de doperwten 2-3 minuten in kokend water en giet af.
  • Dep de kappertjes droog, let op dit is heel belangrijk wanneer ze nog nat zijn gaan ze heel erg spetteren. Vul een zware pan voor de helft met zonnebloemolie. Verhit tot ca 180 graden en de kappertjes 1-2 min tot ze opengaan en lichtbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zie tip
  • Verdeel het kalfsvlees over de borden of over een schaal. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie. Lepel de tonijnmayonaise over het kalfsvlees.
  • Garneer met de gefrituurde kappertjes, doperwten, rucola en blaadjes basilicum. Drizzle tot slot de tomatenolie er over.

Tip!

Tip:
Zorg er echt voor dat je niet te veel olie in de pan hebt, als je kappertjes namelijk toch nog een beetje te nat zijn gaat de olie zo hard spetteren dat de olie over de pan heenkomt. Wanneer je de pan maar voor de helft vult zal dit waarschijnlijk niet gebeuren.
Frituur eerst de helft van de kappertjes daarna de andere helft.
De tomatenolie kun je een weekje in de koelkast bewaren, heel lekker over salades, maar ook over kip of een sandwich met kaas.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.