Visburger met witvis in een kerrie-bierbeslag en limoenmayo. Een recept voor de visliefhebbers én burger lovers. Dit valt gegarandeerd bij iedereen in de smaak!
Visburger van kabeljauw
Kabeljauw is een witvis die veelal gevangen wordt in de Noordzee en de Atlantische oceaan. Het magere vlees van de vis is melkwit, bevat weinig tot geen graten, heeft een zachte structuur en is neutraal van smaak. Je kunt de vis frituren, bakken, stoven, grillen, stomen en ook pocheren.
In dit recept gebruik ik voor de visburgers graag kabeljauwfilets. Je kunt deze halen bij de supermarkt of bij de lokale visboer. Ga je naar de supermarkt, kies dan voor vis uit de koeling die MSC-gecertificeerd is – en liever niet die uit de diepvries. Tip: gebruik genoeg olie in de pan. De visfilets moeten zwemmen en niet vastplakken.
Dol op kabeljauw? Maak dan ook eens Surinaamse bakkeljauw frita’s.
Kerrie-bierbeslag
Om de kabeljauw visburger van een krokant laagje te voorzien, maak ik een kruidig kerrie-bierbeslag. Ik maak dit van 0% bier, bloem, bakpoeder, ei en kerrie. Met een handmixer meng ik dit tot een glad beslag en zet het vervolgens even opzij. Zodra ik de burgers gepaneerd heb, haal ik ze door het kerrie-bierbeslag en bak ik ze goudbruin.
Tip: voor dit recept kun je bier naar eigen smaak kiezen. Het is ook mogelijk om normaal bier te gebruiken. Ik raad zwaar speciaalbier niet aan in dit recept.
Zelfgemaakte limoen mayo
Zonder al te veel moeite en poespas maak je een heerlijke, zelfgemaakte limoen mayo. Je hebt nodig: een aantal flinke lepels mayonaise, één limoen en één half knoflookteentje. De mayonaise schep je in een kom, daarboven pers je een knoflookteentje uit en knijp het sap van een halve limoen uit. Even goed roeren en je saus is alweer klaar.

Visburger met witvis in een kerrie-bierbeslag en limoenmayo
Ingrediënten
- 1 ei
- 250 ml 0% bier
- 250 g bloem plus extra
- 1 el bakpoeder
- 2 el kerriepoeder
- olie om in te frituren
- ½ teen knoflook geperst
- 1 limoen het sap plus evt. extra partjes
- 4 el mayonaise
- 4 stukken kabeljauwfilet elk 125 g
- zeezoutvlokken
- 4 bolletjes opengesneden
- 1 kropje baby-romainesla
- 2 augurken in plakjes
Bereidingswijze:
- Klop het ei schuimig met een garde of handmixer. Voeg het bier, de bloem, het bakpoeder en 1 eetlepel kerrie toe en mix tot een glad beslag. Zet 15 minuten opzij.
- Verhit intussen een flinke laag olie in een koekenpan. Meng de knoflook en het limoensap door de mayo. Dep de kabeljauwfilets droog en bestrooi ze genereus met de rest van de kerrie en met zeezoutvlokken. Bestuif ze met wat extra bloem.
- Doop ze een voor een in het (0%) bierbeslag, laat even uitlekken boven de kom en bak ze in porties in circa 5 minuten goudbruin. Draai ze een keertje om. Laat de visfilets op keukenpapier uitlekken.
- Beleg de onderste helften van de bolletjes met wat limoenmayo, gevolgd door romaine. Leg er een visfilet op, gevolgd door een paar plakjes augurk en schep er wat limoenmayo overheen. Dek af met de bovenkant van de broodjes. Serveer de visburgers eventueel met een partje limoen ernaast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.