Het ultieme zomergerecht vind ik toch wel een poké bowl. Wij eten het hier vaak als een gezonde vorm van “fast food” want het kost echt letterlijk maar een paar minuten om klaar te maken. Vorige week liet ik jullie al kennis maken met een alternatieve manier om haring te verwerken.
Deze week verwerk ik de haring in een heerlijke vrijdagavond-snel-klaar gerecht.
Haring meets Hawaii
Wie zegt dat haring alleen thuis hoort op een wit bolletje met uitjes, heeft deze poké bowl duidelijk nog niet geproefd. Dit is fusion met een hoofdletter F. Zilte Hollandse haring in een Japan-Hawaii-style bowl? Jaaaaa. De zachte, vette structuur van de haring werkt hier zo lekker met die frisse toppings, knapperige groenten en romige sausjes… je wil gewoon de hele kom leegslurpen. Denk sushi vibes, maar dan zonder ingewikkelde roltechniek en lekker makkelijk in één grote kom comfort.
Bloemkoolrijst, licht en lekker
In plaats van gewone sushirijst gebruiken we bloemkoolrijst. Waarom? Nou, het is luchtiger, sneller klaar en geeft je een veggie boost die je lijf blij maakt. Plus: je krijgt die fijne bite, zonder foodcoma. Even kort wokken met een beetje sesamolie en je hebt een topbasis die alles draagt, letterlijk en figuurlijk. Heerlijk in deze poké bowl met haring, geloof mij!
Toppings zijn de kers op je bowl
Hier kun je echt losgaan. Denk aan: komkommerslierten, edamame boontjes, radijsjes in flinterdunne plakjes, een schepje zeewiersalade en mijn persoonlijke guilty pleasure, avocado met een snufje zoutvlokken. Strooi er wat sesamzaadjes over, gooi er verse koriander bij (of laat het weg als je een korianderhater bent, ik snap je) en drizzle er een dressing over van sojasaus, rijstazijn, honing en een mini drupje wasabi.
Gezond en vullend
Deze haring poké bowl is niet alleen een lust voor het oog (hallo regenboog op je bord), maar ook je lijf juicht mee. Je krijgt eiwitten, gezonde vetten, omega 3’s en een berg groenten binnen, zonder dat je het idee hebt dat je saai bezig bent. Dit is voedzaam eten waar je je sexy en satisfied bij voelt.
En weet je wat? Deze bowl is ook perfect als lunch on the go, of als lichte avondmaaltijd waarbij je daarna nog net dat ene dansje in de woonkamer aankunt.

Herring poké style – Poké bowl met haring en bloemkoolrijst
Ingrediënten
Ingrediënten
- 400 gr bloemkoolrijst
- ½ komkommer in stukjes
- 1 gekookte biet in blokjes
- 1/2 avocado in blokjes of maak er een roosje van
- 3 haringfilets in stukken
Dressing:
- 2 el light mayonaise
- 1 el light creme fraiche
- 1 el sweet chili saus
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Instructies
- Neem twee mooie kommen en verdeel hierover de bloemkoolrijst.
- Verdeel vervolgens de komkommer, de bietenblokjes en de avocado over de bowl en eindig met de verse haring.
- Maak de dressing door de mayonaise te mengen met de creme fraiche en de chili saus en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de poké bowl met de dressing.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Glutenvrije recepten
- Hollandse recepten
- Poké bowl recepten
- Rijst recepten
- Snelle recepten
- Vis recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka