Brits of Amerikaans?
De naam ‘pie’ roept misschien associaties op met de Britten. Toch is dat in het geval van een pot pie niet helemaal waar; een pot pie is namelijk hartstikke Amerikaans! Anders dan de Britse pies is een pot pie een ramekin of ander schaaltje met alleen een dakje van deeg. Dat deeg kan een zanddeeg zijn óf een bladerdeeg.
Pot pie maken: mijn tips
Zelfgemaakt vind ik het deeg het allerlekkerst, daarom laat ik je hieronder zien hoe je dat aanpakt. En dat is veel minder ingewikkeld dan je denkt, beloofd. Dit recept is voor een vegetarische pot pie. Ik doe er lekker veel groente in: wortel, bleekselderij, pastinaak, champignons Ʃn doperwten. Door het knapperige deegdakje en het geheimzinnige uiterlijk van dit gerecht vinden kinderen dit vaak ook heel lekker. Zo sneak je dus ongemerkt best een berg groente naar binnen. De pot pies bak ik in kleine schaaltjes, de eerdere genoemde ramekins. Deze ramekin schaaltjes van Le Creuset zijn er perfect voor. Ik vind het lekker om bij deze pot pies een frisse groene salade te serveren, omdat het best een heftig gerecht is. Voor liefhebbers van kalkoen en knapperig deeg heb ik ook een heerlijk recept: deze kalkoen pot pie.


Vegetarische pot pies
Ingrediƫnten
Deeg
- 130 gram tarwebloem
- 1 tl appelciderazijn
- 75 gram boter op kamertemperatuur
- Snufje zout
- 1 tl gedroogde rozemarijn
Vulling
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram wortel in blokjes
- 2 stelen bleekselderij in blokjes
- 200 gram pastinaak in blokjes
- 200 gram kastanjechampignons in stukjes
- 100 gram doperwtjes diepvries
- 2 takjes tijm gerist
- 2 el bloem
- 250 ml groentebouillon
- Zonnebloemolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Maak eerst het deeg; meng bloem met een snufje zout en rozemarijn in een grote kom. Doe de boter en azijn erbij en kneed erdoor. Voeg 1 tot 2 eetlepels koud water toe, tot het een samenhangend, niet plakkerig deeg is. Verpak in plasticfolie en laat rusten (het liefst een uur).
- Verwarm de oven op 200°C. Verhit een beetje olie in een pan en bak de uien in ongeveer 5 minuten zacht. Voeg knoflook, paddenstoelen, wortel, bleekselderij, pastinaak, doperwten en tijm toe en bak nog een paar minuten. Voeg de bloem toe en roer erdoor. Blus af met de groentebouillon en breng aan de kook. Laat vervolgens op laag vuur in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar worden en indikken. Neem 4 ramekins met een inhoud van 200 tot 250 ml en vul ze met de groenten.
- Neem het deeg uit de koelkast en rol uit. Snijd er 4 rondjes uit ter grootte van de ramekins en leg bovenop de groenten. Druk goed aan en prik er een paar kleine gaatjes in.
- Zet de ramekins op een bakplaat en bak ongeveer 30 minuten in de oven.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Bijgerechten
- Dieetsoorten
- Diner
- Feestdagen recepten
- Kerst bijgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.