Hartstikke populair in Singapore en Maleisië, en favoriet bij mij. Laksa! Deze versie van deze spicy noedelsoep kan helemaal vegan, lekker voor iedereen dus.
Wat is laksa?
Als je in wel eens in dit deel van Azië bent geweest, heb je vast wel eens laksa gegeten. Het is daar alomvertegenwoordigd, in ontelbaar veel verschillende varianten. Je kunt deze soep grofweg onderverdelen in twee soorten: assam laksa en curry laksa. De eerste is hoger in zuren en wordt gemaakt met veel verse kruiden, curry laksa maak je op basis van kokosmelk en is dus vrij romig. Het recept hieronder valt in die laatste categorie, maar heb ik een beetje aangepast aan mijn persoonlijke smaak.
Met tofu
Deze vegan versie van dit verslavende gerecht maak ik met tofu. Om het mezelf makkelijk te maken, gebruik ik kant-en-klare gebakken tofu uit de toko. Heb je geen toko in de buurt of maak je het liever zelf? Geen probleem. Je kunt ook gewone stevige tofu in blokjes snijden en die knapperig bakken. Tip: zorg in dat geval dat je tofu goed droog is en meng de blokjes met maizena. Het dunne laagje maizena maakt dat je de blokjes in een laagje olie mooi knapperig kunt bakken.
Zin in meer noedelsoep? Check dan zeker even deze sweet & spicy noedelsoep.

Vegetarische laksa
Ingrediënten
- 1 el plantaardige olie
- 2 el vegan rode currypasta
- ½ bosje koriander steeltjes fijngehakt, blad geplukt
- 2 tl sambal oelek plus evt. extra
- 1 el kurkuma
- 2 stengels citroengras in stukken die in de pan passen, gekneusd
- 4 takjes munt blad in dunne reepjes
- 170 g tofubeignets gebakken tofu; toko Of zelf tofu uitlekker, blokjes krokant bakken
- 1 blik kokosmelk van 400 ml
- 200 g mihoen of brede rijstnoedels
- 20 g kiemgroente naar keuze
- ¼ komkommer in dunne reepjes
- 1 limoen in partjes
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel plantaardige olie en bak hierin de currypasta met de sambal en de koriandersteeltjes 5-10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kurkuma, citroengras, het meeste korianderblad en alle munt toe. Giet er 1 liter water bij, breng aan de kook en laat 20-30 minuten koken zonder deksel.
- Roer de tofubeignets en de kokosmelk door de saus, breng aan de kook en laat nog 15 minuten koken.
- Bereid intussen de mihoen volgens de aanwijzingen op het pak.
- Verdeel de noedels over kommen. Schep de soep over de noedels, en garneer met de reepjes komkommer, kiemgroente, een partje limoen en als je wilt, een schepje sambal.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.