Risotto met zalm en doperwten

30 minuten

Risotto maken moeilijk? Ben je gek. Deze risotto met zalm en doperwten staat binnen 30 minuten op tafel en het goede nieuws is: je hoeft er niet de hele tijd naast te staan. Nice! Dus hop, die keuken in en maken die hap.

Risotto

Voor het bereiden van een lekker risottorecept geldt eigenlijk altijd dezelfde bereidingswijze. Een goede risotto is heerlijk romig en daarom bak je vaak de rijst eerst altijd even kort in een royale hoeveelheid boter met een uitje. Vervolgens blus je de inhoud van de pan af met wat witte wijn, als tegenhanger van de zoute bouillon. Nadat de rijst alle wijn heeft geabsorbeerd voeg je steeds kleine beetjes bouillon toe. Daarna maak je hem af door er kaas en nog wat boter aan toe te voegen, voor de finishing touch. Je noemt dit (af)monteren. Hierdoor ontstaat die heerlijke zachte, romige smaak.

Risotto met zalm en doperwten

Doordat je risotto het hele jaar kunt eten en er talloze bereidingswijzen zijn om een lekkere risotto te maken, is er voor iedere smaak wel een geschikte risotto. In Italië is het heel gebruikelijk om seizoensproducten te gebruiken, en ook dat heeft mijn voorkeur. Risottorecepten die veel in de winter worden gegeten? Risotto met truffel, risotto met bietjes of risotto met pompoen. Ook zie je veel recepten met citroen of doperwten en laat ik die nou ook voor mijn recept gebruiken. Om deze risotto extra lekker te maken voeg ik nog wat gerookte zalmsnippers toe en haricots verts voor een lekkere frisse bite.

Risotto met zalm en erwten

Risotto met zalm en erwten

Risotto met zalm en doperwten

4.44 van 30 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • soeppan
  • Soeplepel

Ingrediënten
 

  • 600 ml kippenbouillon of groentebouillon*
  • 250 gram haricots verts
  • 1 kleine ui
  • 30 gram boter
  • 150 gram risottorijst
  • 100 gram erwtjes diepvries, ontdooid
  • 150 gram gerookte zalm in reepjes
  • 15 gram koude boter in blokjes
  • 20 gram Parmezaanse kaas geraspt

Instructies
 

  • Breng de bouillon tegen de kook aan en houd op laag vuur warm. Snijd de haricots verts doormidden. Snipper de ui.
  • Verhit de helft van de boter in een (soep)pan en bak de ui op laag vuur in 2-3 minuten glazig. Laat niet bruin worden. Voeg de risottorijst toe en bak op halfhoog vuur al omscheppend 2-3 minuten of tot de rijst helemaal omhuld is met een laagje boter. Laat niet bruin worden. Schenk een soeplepel bouillon bij de rijst en kook al roerend zachtjes tot al het vocht is opgenomen.
  • Schenk onder regelmatig roeren telkens weer een soeplepel bouillon bij de rijst. Kook op laag vuur af en toe roerend tot alle bouillon is opgenomen en voeg dan weer een soeplepel bouillon toe.
  • Voeg na 15 minuten de haricots verts en erwtjes toe en breng op smaak met zout en peper. Ga door met het toevoegen van de bouillon en stop als de rijst beetgaar is en de haricots verts knapperig gaar (na ± 20 minuten totaal). Voeg eventueel wat extra bouillon of heet water toe als de rijst nog niet gaar is.
  • Neem de pan van het vuur en roer de zalm erdoor. Laat 2-3 minuten rusten en roer de boter en de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto. Breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper. Verdeel er wat rucola over, bestrooi met extra kaas en serveer zo snel mogelijk.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.