Vegan dahl van linzen en pompoen met haricots verts

Deze vegan dahl van linzen en pompoen met haricots verts: een verfijnd en kruidig gerecht dat je in Indiase sferen brengt. En nog helemaal plantaardig ook!

Dahl: typisch Indiaas 

Dit heerlijk kruidige gerecht, genaamd dahl, is een typisch Indiaas gerecht. Het wordt gemaakt van peulvruchten, zoals linzen. In combinatie met kruiden wordt dit gezamenlijk tot een soort curry gekookt. Heerlijk om te eten met groenten en rijst. 

De peulvruchten: linzen, erwten of bonen, zijn ontzettend eiwitrijk en vormen een erg vullende maaltijd. Daarnaast zijn deze peulvruchten opperbeste vleesvervangers! Dahl is daarom een supergeschikt gerecht voor vegetariërs. Ik maakte het recept met kokosmelk, waardoor het ook nog eens vegan is!

Fan van dahl gerechten? Ik maakte ook een dahl met geroosterde bloemkool, én een dahlbowl met linzen en spinazie

Basmatirijst en papadums bij de vegan dahl

Rijst hoort voor mij bij deze vegan dahl, en ik koos dit keer voor basmatirijst. Dit is een geurige rijst met een nootachtige smaak. Het is vergelijkbaar met pandanrijst, maar een stuk minder vochtig en plakkerig. Deze luchtige rijst past perfect bij Oosterse gerechten én curry’s. 

Om het gerecht af te maken, serveer ik deze vegan dahl met papadums. Dit is een Indiase cracker gemaakt van linzen, rijst of kikkererwten. Je haalt ze gewoon in de supermarkt, en er zijn heel veel variaties. Van naturel, tot knoflook met koriander en van vers tot kant en klaar. De keuze is helemaal aan jou!

Dahl met pompoen

Vegan dahl van linzen en pompoen met haricots verts
Totale tijd35 minuten

Vegan dahl van linzen en pompoen met haricots verts

4.50 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui in dunne halve ringen
  • 2 wortels geschild en in kleine stukjes
  • 1 tl garam masala
  • 300 g gedroogde rode linzen afgespoeld, uitgelekt
  • 1 biologische pompoen in blokjes
  • 4 cm gemberwortel geraspt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 300 g basmatirijst
  • 200 g haricots verts
  • 2 el kokosrasp plus extra
  • 1 bosje koriander blad grof gehakt

Bereidingswijze: 

  • Verhit de zonnebloemolie in een grote hapjespan of wok. Bak de ui en wortel 5-10 minuten op laag vuur.
    1 ui, 2 wortels, 2 el zonnebloemolie
  • Strooi de garam masala over het wortelmengsel, voeg de linzen, pompoen, gember en laurierblaadjes toe en schep om. Voeg de kokosmelk en 600 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 15 minuten zachtjes koken, of tot de linzen en pompoen gaar zijn. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit; voeg indien nodig wat extra water toe.
    1 tl garam masala, 300 g gedroogde rode linzen, 1 biologische pompoen, 2 laurierblaadjes, 1 blik kokosmelk, 4 cm gemberwortel
  • Kook intussen de basmatirijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Kook de haricots verts in ongeveer 5 minuten gaar in kokend water.
    300 g basmatirijst, 200 g haricots verts
  • Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan in enkele minuten licht goudbruin. Schud op een bord.
    2 el kokosrasp
  • Vis de laurierblaadjes uit de pan met dal. Serveer de rijst, dal en haricots verts in kommen, bestrooid met de kokosrasp en het korianderblad. Lekker met bijvoorbeeld papadum.
    1 bosje koriander

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 960kcalKoolhydraten: 144gProteine: 32gVet: 32gVerzadigde vetten: 22gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 7gNatrium: 57mgKalium: 2508mgVezels: 29gSuiker: 18gVitamine A: 34553IUVitamine C: 47mgCalcium: 200mgIJzer: 13mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.