Diner recepten

Vegan tofu curry met doperwtjes

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

Voor de curry

2 uien, grof gesneden

2 el olijfolie

3 teentjes knoflook, gesneden

1 tl gemalen kurkuma

1 tl komijnzaad

1 tl gemalen koriander

1 tl mosterdzaad

1 stuk gember, geraspt

1 blik tomatenblokjes

150 ml water

1 tl zee zout vlokken

½ tl chilivlokken

2 el kokosroom of kokosyoghurt

300 gr bevroren doperwten

Handvol koriander vers

Voor de tofu

1 blok stevige tofu in blokjes gesneden

2 tl koriander

1 tl kurkuma

1 tl knoflookpoeder

1 tl zeezoutvlokken

Beetje chili vlokken

3 el olijfolie 

Voor het brood

50g kikkererwtenmeel 

Snufje zeezoutvlokken

Beetje olijfolie

1/2 tl appelcider azijn 

100ml water

Sharing is caring!

Vegan curry met tofu

Ik moet bekennen dat ik een beetje een haat-liefde verhouding heb met tofu. En als ik zo om mij heen hoor, dan geldt dat ook voor het grootste gedeelte van Nederland.

Tempeh – bijvoorbeeld – vind ik dan weer wel erg lekker, maar ook daar geldt dat de bereidingswijze cruciaal is. Neem nu deze lekkere tofu curry. Door de marinade krijgt de tofu mega veel smaak. En dat is volgens mij ook meteen het geheim van een lekkere tofu. De marinade.

Tofu op zich heeft weinig smaak. Daardoor is het bij uitstek geschikt om smaken op te nemen. Maak dan ook niet de fout om de tofu zonder enige opsmuk te bakken. Dat smaakt echt nergens naar.

Deze vegan tofu curry heeft drie onderdelen; de curry zelf, de tofu plus marinade en het flatbread wat je erbij eet. Uiteraard is het brood een optie, maar ik maakte er een flatbread van met kikkererwtenmeel. Dus ook meteen glutenvrij.

Probeer ook zeker eens deze vegan curry met Thaise twist.

Curry met tofu

Curry met tofu en doperwtjes

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

Voor de curry

  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 stuk gember, geraspt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 ml water
  • 1 tl zee zout vlokken
  • ½ tl chilivlokken
  • 2 el kokosroom of kokosyoghurt
  • 300 gr bevroren doperwten
  • Handvol koriander vers

Voor de tofu

  • 1 blok stevige tofu in blokjes gesneden
  • 2 tl koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • Beetje chili vlokken
  • 3 el olijfolie 

Voor het brood

  • 50g kikkererwtenmeel 
  • Snufje zeezoutvlokken
  • Beetje olijfolie
  • 1/2 tl appelcider azijn 
  • 100ml water

Instructies

    Om de curry te maken; 


    Voeg de olie toe aan een grote pan en zet op medium hoog vuur. Voeg de specerijen er aan toe tot ze gaan geuren. Roer voor een paar seconden en voeg dan de ui toe. Bak voor ongeveer 8-10 minuten of tot het bruin is.
    Voeg de knoflook en de gember toe en roer dit nog eenpaar minuten, voeg dan de tomatenblokjes toe.
    Zet het vuur wat hoger, voeg het water toe en kook dit voor nog eens 5-6 minuten. Voeg nu de erwten, kokosyoghurt toe en roer om te mengen. Laat het even goed heet worden.
     
     Om de tofu te maken
    Meng de specerijen en de olie in een kommetje, voeg de tofu toe en roer het geheel voorzichtig om. Laat het 15 minuten marineren.
    In een andere pan verhit je de olie. Bak de tofu voor een paar minuten tot bruin en krokant. Doe dan over op een bord.
     
    Om het brood te maken
    Doe het kikkererwtenmeel en de specerijen toe in een grote kom. Roer om het te combineren. Voeg water, olijfolie en azijn toe. Meng tot een glad geheel. Zet apart voor 10 minuten
    Voeg een klein beetje olie toe aan een koekenpan en voeg hier ¼ van het beslag aan toe.Draai de pan rond zodat je een gelijkmatige pannenkoek krijgt.
    Bak dit op een medium vuur voor ongeveer 2 minuten per kant of tot er bubbels in de pannenkoek ontstaan en je hem makkelijk kunt omdraaien.
    Flip en bak aan de andere kant ook nog eens voor 30 seconden
    Haal uit de pan en bewaar onder een schone theedoek om ze warm te houden. Herhaal dit process met de rest van het beslag.
     
     Om te serveren
    Top de curry met de verse koriander en serveer met het flatbread 

Nog meer lekkers