Wat is ramensoep eigenlijk?
Ramen is een Japanse noedelsoep, misschien wel de ultieme troostkom: warm, rijk van smaak en helemaal je eigen sfeermaker in de keuken. In Japan bestaat ramen uit een smaakvolle bouillon, noedels en allerlei toppings: groenten, ei, zeewier, vlees (of in jouw geval: vega-ingrediĆ«nten). In de populaire keuken is ramen een canvas geworden waarin je je eigen verhaal kunt vertellen. Vaak zie je het op basis van vleesbouillon, maar met een paar slimme keuzes kun je net zoān diepe smaaklaag creĆ«ren met groente en goede umami-bronnen. In dit recept kies ik voor die vegetarische koers, vol karakter en liefde voor groenten.
En wat is miso?
Miso is als een geheime smaakmaker: gefermenteerde sojapasta (soms met rijst of gerst erbij) die een heerlijke umami-diepte geeft. Het zit vol smaak en karakter. Zout, vol, nootachtig en het kan een eenvoudige groentebouillon onmiddellijk verheffen naar iets bijzonders. Door miso toe te voegen aan je soep bijvoorbeeld om de geroosterde pompoen mee te marineren of in de bouillon zelf breng je die smaak naar het volgende niveau. De fermentatie zorgt dat er allerlei complexe smaken vrijkomen, zodat je soep nooit vlak is.

Waarom deze vega ramensoep zo onweerstaanbaar lekker is
Er zijn een paar dingen die deze soep echt bijzonder maken:
- Rijke basis, zonder vlees: de groentebouillon vormt een krachtig fundament, zonder dat je vlees hoeft te gebruiken. Je bouwt smaak met geduld, laag voor laag.
- Geroosterde miso-pompoen: de pompoenblokjes krijgen een heerlijke karamellisatie door de miso, honing en sojasaus waarmee ze worden gecoat. Die combi van zacht, zoet, hartig en umami⦠daar smelt je bij weg.
- Smaakexplosie via shiitake en gember: shiitakes geven een vlezige, aardse ondertoon, gember voegt frisheid en pit toe, en samen dansen ze door de soep heen.
- Perfect gekookt eitje: het eitje met zachte dooier geeft een extra textuur en romigheid zodra je ām doorprikt.
- Toppings & afwerking: lente-ui, sesamzaad, eventueel chilivlokken: de contrastjes (krokant, fris, warm) maken het af.
Samen maken deze lagen die ramenkom tot iets dat warmt van binnen, waarbij elke lepel een klein feestje is. Proef het zelf en geniet ervan.

Vega ramensoep met miso-pompoen, shiitake en een eitje
Ingrediƫnten
- 300 g flespompoen zaden en draden eruit, in blokjes
- 2 el witte misopasta
- 2 el sojasaus plus extra
- 2 el zonnebloemolie
- 1 el honing
- 4 eieren
- 200 g gedroogde ramennoedels
- 2 cm verse gemberwortel in dunne plakjes
- 100 g shiitakes in plakjes
- 2 lente-uitjes in ringetjes
- 1,25 l sterke groentebouillon
- 5 bladeren van een Chinese kool in reepjes
- chilivlokken en geroosterd sesamzaad optioneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Doe de pompoen in een mengkom. Roer 1 eetlepel misopasta, de sojasaus, 1 eetlepel zonnebloemolie en de honing en door elkaar en verdeel over de pompoen. Hussel tot de pompoen goed bedekt is en spreid deze vervolgens uit op de bakplaat. Rooster 15 minuten in de oven of tot de pompoen gaar is.
- Breng intussen een steelpan water aan de kook. Laat de eieren in het water zakken en kook ze 7½ minuut. Spoel ze af onder de koude kraan. Rol de eieren over het aanrecht tot de schil overal gekreukeld is. Leg de eieren in een bakje met sojasaus voor ongeveer een uurtje.
- Kook de gedroogde ramennoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Spoel de noedels af onder de koude kraan, haal ze los met je vingers en verdeel ze over 4 grote soepkommen.
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een soeppan. Bak hierin de gember, shiitake en lente-ui 2 minuten. Voeg de bouillon en de rest van de misopasta toe en breng aan de kook. Laat de Chinese kool enkele minuten garen in de soep. Breng de soep op smaak met extra sojasaus.
- Schep de soep over de noedels in de kommen; zorg dat elke kom wat Chinese kool en shiitakes krijgt. Pel en halveer de eieren en verdeel ze met de pompoen over de soep. Bestrooi indien gewenst met chilivlokken en geroosterd sesamzaad.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka