Op sommige avonden sta ik uren achter pruttelende pannen en bak ik zelf brioche. Maar er zijn ook momenten waarop ik even geen zin heb om alle registers open te trekken, toevallig bezoek krijg (zul je altijd zien) of geen zin heb in bergen afwas. Op dat soort momenten is de vega borrelplank de perfecte oplossing. Heerlijk snacken zonder kookstress. Dus snijd wat groenten en fruit, schud die olijven uit de pot en trek desnoods nog een paar bakjes open.
Ik deel met jullie mijn beste tips voor een heerlijke vega borrelplank, crudités, mezze – whatever you want to call it – zonder vlees, vis en desgewenst zuivel. Proost!
Groenten voor op de vega borrelplank
Op een borrelplank wil je lekker veel verschillende texturen en smaken. Groenten en fruit passen daar perfect bij. Je zou deze uiteraard in willekeurige volgorde op de plank kunnen leggen maar je kunt er ook voor kiezen om je vega borrelplank naar the next level te tillen en hier een regenboogplank van te maken. Klinkt moeilijker dan het is. Het enige waar je in dit geval rekening mee moet houden is dat je de groenten en fruit op kleur sorteert. Je zou dan kunnen denken aan:
- Rood: aardbeien, rode besjes, tomaten, rode minipaprika’s, granaatappel, of partjes rode appel.
- Oranje: partjes mandarijn, sinaasappel, oranje trostomaatjes, worteltjes, abrikozen.
- Geel: gele minipaprika’s, gele regenboogwortels, gele appels, gele kerstomaten, mini mais, gele bietjes, artisjokharten.
- Groen: carambola, mini courgettes, haricot verts, kiwi, avocado, bleekselderij, groene aspergetips, tuinbonen.
- Paars: Blauwe druiven, bramen, aubergine, vijgen, rode kool.
Makkelijke dips
Je vega borrelplank is natuurlijk niet compleet zonder dips. Deze dips staan binnen no-time op jouw borrelplank.
Brood
Brood brengt alles samen. Je kunt er van alles op smeren, lekker mee dippen of gewoon au naturel. Neem nou dit Turks brood. Supersimpel om te maken en een welkome aanvulling op je vega borrelplank.
Tip: serveer op je mooiste serveerplank voor extra WOW-effect!