Valentijns cheesecake

Maken van de Valentijns cheesecake

Het maken van deze Valentijns cheesecake is niet moeilijk en het mooie is dat je de bovenkant kunt aanpassen aan naar gelang je eigen wens. Je kunt er met de aardbeiensaus hartjes in maken of je kunt de cheesecake volop bestrooien met hartvormige sprinkels. It’s up to you!

De cheesecake is behoorlijk machtig (zoals alle cheesecakes) en daarom haal je er met gemak een stuk of 16 vierkantjes uit, als je hem in eenzelfde soort vorm bakt. Dus dat is fijn om uit te delen. Want een beetje liefde kunnen we tenslotte allemaal wel gebruiken in deze tijden!

Je begint met het maken van de bodem. Hiervoor gebruik ik dit keer bastognekoeken maar vind je die zelf niet lekker dan kun je er jouw favoriete koekjes voor gebruiken.

Maal dit tot fijne kruimels in een keukenmachine of leef je uit met een deegroller. Mix dit met de gesmolten boter en druk het in je bakvorm. Bekleed deze wel eerst even met bakpapier!

Maken van de vulling

De volgende stap voor het maken van de Valentijns cheesecake is natuurlijk de vulling. Hier heb je twee opties. Of je kunt de cheesecake naturel laten of je kunt hier ook aardbeien doorheen doen. In dit jaargetijde kun je beter aardbeien uit de diepvries gebruiken. Die pureer je en dit meng je door de vulling heen. Lekker ook met een beetje citroen of limoen voor de frisheid.

Stort de vulling op de bodem en maak hier met de aardbeiensaus wat dotjes op. Je kunt hier met een stokje hartjes van maken of je kunt het over de cheesecake heen drizzelen als je dat wilt. Leef je uit!

Na het opstijven in de koeling kun je de Valentijns cheesecake serveren met nog wat extra van de aardbeiensaus.

Valentijns cheesecake

Valentijns cheesecake
Totale tijd4 uur 20 minuten

Valentijns cheesecake

4.23 van 62 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

16 personen

Bodem

  • 200 gr bastognekoeken
  • 100 gr boter gesmolten
  • Snufje zout

Vulling

  • 1100 gr roomkaas
  • 140 ml slagroom
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille
  • rasp + sap van 2 citroenen
  • 6 blaadjes gelatine
  • optioneel: 200 gr aardbeienpuree

Aardbeiensaus

  • 500 gr verse of bevroren aardbeien
  • 60 gr suiker
  • 3 tl maizena

Bereidingswijze: 

  • Mix de bastognekoeken met de gesmolten boter tot een fijne kruimel.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet het geheel 10 minuten in de vriezer terwijl je de rest klaar maakt.

Swirl – aardbeiensaus

  • Nu ga je verder met het maken van de aardbeien swirl. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een blender en draai dit glad. Gebruik je bevroren aardbeien laat deze dan wel eerst goed ontdooien.
  • Voeg de aardbeienpuree toe aan een steelpan op medium vuur en laat het aan de kook komen terwijl je regelmatig roert.
  • Zodra het kookt laat je het nog ongeveer 2-3 minuten rustig door bubbelen tot het wat dikker wordt en de kleur ook iets donkerder wordt.
  • Haal het mengsel door een zeef voor het beste resultaat. Laat volledig afkoelen terwijl je de rest van de cheesecake klaar maakt.
  • Doe de roomkaas, suiker, slagroom en vanille in een kom en zorg dat dit mooi gemengd is tot een glad mengsel. Niet te lang doormengen dan wordt het steeds vloeibaarder. Meng de aardbeienpuree en de citroenrasp erdoor.
  • Week de blaadjes gelatine voor 5 minuten in een kom met koud water.
  • Neem een klein steelpannetje en verwarm hier het citroensap in. Voeg de blaadjes gelatine toe en los dit op. Zorg dat het niet te heet wordt! Ze hoeven alleen maar te smelten.
  • Voeg het citroensap met de gelatine aan je roomkaasmengsel toe en meng goed door.
  • Optioneel kun je er nog 200 gr aardbeienpuree (dus niet je aardbeiensaus!) doorheen doen. De cheesecake wordt dan licht roze.
  • Stort het cheesecake mengsel op de bodem. Laat nu over de hele bovenkant eetlepels van je aardbeienswirl mengsel vallen. Haal er een prikker doorheen om mooie patronen te maken. Bewaar wat je over hebt.
  • Zet de cheesecake in de koeling voor minimaal 4 uur of liever nog een nacht.
  • Snij het voor serveren in mooie vierkante blokken. Serveer met de extra aardbeiensaus.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.