Tussendoor recepten

Dit recept valt onder

Jambalaya kroketten recept

Samenvatting

  • Voorbereiden 1 uur
  • P Aantal personen 16 kroketten

Ingredienten

8 kippenbouten zonder bot

Zout en versgemalen zwarte peper

1 scheut arachideolie (plantaardige olie uit pinda's gewonnen)

350 g chorizo

1 el allspice kruiden (piment)

2 knoflookteentjes

2 tomaten

2 uien

2 stengels selderij

1 rode paprika

1 groene paprika

1 rode chilipeper

2 el worcestersaus

1 l kippenbouillon

300 g gamba's

250 g ronde rijst (zoals risottorijst)

4 eiwitten

200 g panko

200 g bloem

Benodigheden

Frituur of een grote pan met olie

Jambalaya kroketten recept: bereidingswijze

Jambalaya is de beroemde rijstschotel, afkomstig uit de Creoolse en Cajun keuken van Louisiana. Het is een soort paella, met veel vlees, vis en groenten. Chorizo hoort er absoluut in, net als rijst en kruiden. Ik serveer de jambalaya niet als stoofpot, maar maak er kroketten van. Ik paneer ze lekker gepaneerd met panko. Panko is een Japans paneermeel dat ik graag gebruik vanwege de zoete smaak die het geeft. En omdat de grove structuur van het paneermeel de kroketten zo crunchy maakt. Na het paneren kort frituren en ze zijn klaar. Jambalaya kroketten zijn de ultieme borrelsnack! Maar ze zijn bij een kleine trek ook prima als hoofdmaaltijd.

Snijd de kippenbouten (zonder bot) in blokjes en kruid met peper en zout. Bak de kip in een grote (stoof)pan met de olie rondom bruin. Haal de kippenbouten uit de pan en leg in een ovenschaal.

Snijd de chorizo in dobbelstenen. Hak de knoflook fijn, snijd de tomaten in parten en snipper de uien. Snijd de selderij in kleine stukjes, de paprika’s in blokjes en de chilipeper fijn.

Bak in dezelfde pan als de kip de uien, chorizo, paprika, selderij, knoflook, tomaat, allspice, worcestersaus en chilipeper even aan. Leg er de kip op en blus de stoofpot af met kippenbouillon. Breng zachtjes aan de kook.

Voeg de rijst toe en schep goed door. Voeg de gamba’s toe en laat 30 minuten pruttelen met deksel op de pan. Haal dan van het vuur en laat de stoof helemaal afkoelen.

Vorm van het afgekoelde mengsel 16 kroketten. Zet drie ondiepe kommen neer: een met bloem, een met los geklutst eiwit en een met panko. Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door de panko. Mocht je een te licht paneerlaagje hebben, dan haal je de kroket nog een keer door de eiwit en de panko.

Verhit een flinke laag olie in een pan (tot circa 180 °C). Frituur de kroketten tot ze goudbruin zien, circa 6 minuten. Laat vervolgens op keukenpapier uitlekken.

Nog meer lekkers