Fish and chips uit de Airfryer
1 uur 15 minuten
Als je ooit in Engeland bent geweest, dan ben je ongetwijfeld bekend met de gezellige Britse pubs. Lekker aan de bar neerploffen voor een portie fish and chips, met een biertje on the side. Groot-Brittannië zou gewoon Groot-Brittannië niet zijn zonder fish and chips – ze verorberen dit zoute, met azijn gecoate comfortfood tenslotte als honderden jaren. Maar je hoeft natuurlijk niet voor een fijne portie good old British comfortfood helemaal niet aan de andere kant van de Noordzee te zijn. Ik maak die van mij met behulp van de Airfryer. Minder vet, zeker niet minder lekker.
Britse klassieker
Fish and chips is een typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis en frieten. De meest gebruikt vis is toch wel kabeljauw, maar ook schelvis wordt veel gebruikt. Maar hè, een portie eigen keuzes erop loslaten, mag natuurlijk ook. Tot 1980 werd het gerecht geserveerd in een krant, daarna werd dit uit hygiënisch oogpunt verboden, het serveren van voedsel uit een krant zou niet voedselveilig zijn, dus wordt de snack tegenwoordig verpakt in speciaal papier, vaak bedrukt alsof het krantenpapier is. Smart.
Fish and chips uit de Airfryer
Ik ben dol op dit soort gerechten welke uitblinken door eenvoud. Want zeg nou zelf, dit is niet alleen een heerlijke maaltijd voor in het weekend, maar ook top voor een drukke doordeweekse dag als je zin hebt in een vette, makkelijke hap. Het kost je slechts een kwartiertje om alles voor te bereiden en daarna doet de Airfryer het ‘zware’ werk. Geen frituurgespetter, en binnen een oogwenk op tafel. Precies wat je wil. Ik serveer mijn fish and chips met een frisse kappertjesdip, maar mushy peas ernaast serveren voor the full British experience kan natuurlijk ook.
Fish and chips uit de Airfryer
Benodigdheden
- Grote kom met koud water
- Airfryer
Ingrediënten
Voor de friet
- 800 g iets kruimige aardappels
- 1 el zonnebloemolie
- grof zeezout
Voor de vis
- 4 stevige witvisfilets bv. kabeljauw of schelvis, ca. 150 g per stuk
- peper en zout
- 50 g bloem
- 1 ei losgeklopt
- 60 g panko of paneermeel
- ½ citroen in partjes om erbij te serveren
- 1 el zonnebloemolie
Voor de dip
- 125 g zure room
- 4 el mayonaise
- 2 el kappertjes grofgehakt
- 2 el peterselie grofgehakt
- ½ citroen sap en rasp
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ca. 1 cm. Snijd uit die plakken dikke frieten van ca. 1 cm. Laat ze een halfuurtje in een grote kom koud water weken. Laat ze daarna uitlekken en dep heel goed droog. Verdeel de friet over het mandje van de Airfryer en bak 10 minuten voor op 120 graden. Schud ze halverwege even om.
- Dep intussen de visfilets droog en bestrooi met wat peper en zout. Haal ze door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko.
- Doe de voorgebakken friet in een kom, besprenkel met 1 el zonnebloemolie en hussel zodat elk frietje goed is bedekt. Doe de friet vervolgens weer terug in de Airfryer en leg de vis er naast. Je kunt daarvoor een speciale scheider in het mandje gebruiken, maar dit hoeft niet.* Bedruppel ook de vis met wat zonnebloemolie. Bak de friet en vis in ca. 15-18 minuten op 180 graden goudbruin en krokant.
- Maak intussen de kappertjesdip door de zure room, mayonaise, gehakte kappertjes, gehakte peterselie, citroenrasp en -sap te mengen in een kommetje. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
- Bestrooi de friet direct als deze uit de Airfryer komt met grof zeezout en serveer direct met de vis en dip. Geef de citroenpartjes erbij.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.