Icing on top
De tulband is een oude bekende, maar hij blijft lekker. In dit recept gebruik ik citroen-icing. Weer net even iets anders dan mijn klassieke tulband met sinaasappel-roomkaasglazuur.
Icing is dun glazuur dat hard wordt, en dus ideaal om mee te decoreren. Deze dikke, vloeibare substantie van poedersuiker en water of citroensap stolt vanzelf. Naast het decoreren van taarten, cakes en koekjes, is het ook mogelijk om met de icing versieringen te maken zoals hartjes, bloemetjes, vlinders – noem het zo gek maar op. Kortom: je kunt je creativiteit de vrije loop laten!
Is je icing te waterig? Voeg dan wat extra poedersuiker toe. Is het juist te droog? Voeg dan wat meer citroensap (of water) toe. Het is de bedoeling dat het een smeuïge en licht lopende substantie wordt. Voor het netste resultaat breng ik het glazuur aan met een spuitzak met heel dun spuitmondje. Een plastic zak met een puntje eraf geknipt werkt ook!
Tulbandcake: groot of klein?
Je kunt ervoor kiezen om één grote tulband of om meerdere kleine tulbandjes te maken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de mini tulbandvormen gebruiken van Nordic Ware. Het is vooral belangrijk om de vormen goed in te vetten; met boter of neutrale olie, of handige bakspray in een spuitbus.
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Tulbandcake met citroen en maanzaad
Ingrediënten
Tulband
- 10 eieren gesplitst zodat je ongeveer 340 g eiwit overhoudt
- 1 tl citroensap
- ½ citroen om de kom schoon te maken
- 1 tl vanille-extract
- 170 g fijne kristalsuiker
- 140 g bloem
- 140 g poedersuiker
- 15 g maanzaad
- 2 citroenen alleen de rasp
- 1 snuf zout
Citroen-icing
- 1-2 el citroensap
- 195 g poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Voor je begint met het recept voor deze luchtige tulband maak je eerst de mengkom schoon. Wrijf hem daarna met een halve citroen na, zodat je zeker weet dat de kom vetvrij is. Je hebt de eidooiers over, maak daar bijvoorbeeld een lekkere omelet van of een quiche.
- Doe nu de eiwitten in de kom (zorg dat er geen dooier meekomt!), het citroensap, vanille en zout. Zet de mixer op medium en meng tot je een luchtig geheel hebt. Voeg nu de suiker toe en klop het eiwit tot stijve pieken.
- Haal de bloem en het poedersuiker door de zeef om klontjes te verwijderen. Zodra het eiwit goed stijf is geklopt doe je elke keer een beetje van je bloemmengsel erbij terwijl de mixer op de laagste stand blijft kloppen. Schraap eventueel tussendoor nog even langs de kanten met een spatel (wel de machine even uitzetten dan natuurlijk). Zit alles erin zet dan de machine uit. Je hoeft niet langer te mengen!
- Doe het maanzaad en de citroenrasp nu bij je beslag en roer dit voorzichtig met een spatel erdoorheen. Zorg dat je niet alle lucht eruit roert.
- Vet een tulbandvorm goed in met boter of olie. Bestuif de vorm vervolgens met een beetje bloem en schud het even rond zodat elk hoekje en gaatje een beetje bloem meekrijgt. Klop het overtollige meel uit de vorm boven de gootsteen.
- Doe het beslag nu in de tulbandvorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake in 35-45 minuten gaar en goudbruin of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Doe niet te vaak de ovendeur open en dicht. Zeker niet aan het begin. Dan loop je risico dat de tulband in stort.
- Zodra de tulband klaar is haal je deze uit de oven. Laat hem nu eerst 10 minuten staan voor je hem op een rooster stort en verder laat afkoelen.
- De citroen-icing maak je door het poedersuiker in een kommetje te doen. Voeg hier eerst 1 eetlepel citroensap bij en kijk wat de dikte is. Het moet vloeibaar zijn maar ook weer niet te dun. Voeg eventueel nog extra citroensap toe. Of als de icing te dun is extra poedersuiker.
- Versier de afgekoelde tulband met de citroen-icing. Laat dit even drogen voor je het in plakken snijdt.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.