Tropisch toetje

Tropisch fruit

Ik plaats van de Hollandse aardbei of een standaard framboos ben ik nu eens even helemaal los gegaan met tropisch fruit. In dit toetje, vind je dan ook mango, ananas, kiwi, pitahya en physalis. Pardon? Wat zeg ik nu? Ja, die eerste fruitsoorten kennen we allemaal nog wel, maar die laatste twee? Let me explain!

Wat is pitahaya?

Pitahaya, ook wel bekend als drakenfruit, dragonfruit of pitaja. De vrucht heeft een opvallend uiterlijk met een felroze of geel geschubde schil en helder wit of rood vruchtvlees met kleine, eetbare zwarte pitjes. Pitahaya’s groeien oorspronkelijk in Mexico, Midden- en Zuid-Amerika, maar worden tegenwoordig ook geteeld in Aziatische landen zoals Vietnam, Maleisië en de Filipijnen.

Qua smaak is pitahaya enigszins te vergelijken met een combinatie van kiwi en peer. Het vruchtvlees is zacht, sappig en verfrissend zoet. Pitahaya’s bevatten verschillende voedingsstoffen.

Wat is physalis?

Physalis, in Nederland ook wel goudbes genoemd, is de vrucht van planten uit het geslacht Physalis, met name de soort Physalis peruviana. De plant is afkomstig uit Peru, vandaar de Latijnse naam. Physalis wordt gekenmerkt door zijn papierachtige omhulsel of kelkblad dat de kleine, ronde, oranje vrucht omsluit.

De smaak van physalis is zoet en met een licht zuurtje, enigszins vergelijkbaar met ananas en citrus. De textuur is zacht en sappig.

Weetje: In Colombia wordt physalis gebruikt om de traditionele drank “Sabajón” te maken, een soort advocaat met rum en physalissap.

Tips en variaties

Dit recept is eenvoudig aan te passen naar je eigen smaak. Probeer eens andere tropische fruitsoorten zoals papaja, guave of lychee. Of vervang de koekkruimelbodem door een bodem van speculaas voor een subtiel kruidig accent.

Heb je geen brownievorm? Je kunt het mengsel ook verdelen over individuele glaasjes of in een springvorm doen voor een ronde taart. Zorg er wel voor dat je de vorm goed bekleedt, zodat je de taart er straks in zijn geheel uit kunt halen.

Voor een nog romiger resultaat kun je de slagroom vervangen door mascarpone. En als je een minder zoet dessert wilt, gebruik dan wat minder gecondenseerde melk en voeg naar smaak wat poedersuiker toe.

Tropisch toetje miljuschka
Totale tijd30 minuten

Tropisch toetje

2 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 stukjes
  • 300 gr koekjes bijvoorbeeld digestives
  • 150 gr roomboter
  • 200 gr roomkaas
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 500 ml slagroom
  • 4 limoenen
  • 3 kiwi's
  • 1 mango
  • 1/4 ananas
  • 1/2 pitahaya drakenfruit
  • 2 passievruchten
  • 2 takjes verse munt
  • 1 sterfruit
  • Eventueel: 12 goudbessen ‘Physalis’

Bereidingswijze: 

  • Bekleed een brownievorm met bakpapier.
  • Maak eerst de bodem door de koekjes fijn te malen in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en meng dit door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de brownievorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel of gebruik een glas. Laat opstijven in de koelkast.
  • Meng in een kom de roomkaas met de gecondenseerde melk tot een glad mengsel. Klop de slagroom met een mixer tot zachte pieken en voeg deze toe aan het roomkaasmengsel. Rasp de schil van 3 limoenen boven het roomkaasmengsel en pers 1 limoen uit en roer het sap door het mengsel.
  • Snijd 2 kiwi's in kleine stukjes en roer deze door het roomkaasmengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de koekbodem. Laat het geheel minstens 4 uur opstijven in de vriezer, bij voorkeur een nacht.
  • Maak een tropische fruitsalsa door de ananas, kiwi, pitahaya en mango in kleine stukjes te snijden. Meng deze met het sap en de rasp van een limoen, fijngehakte verse munt en de pulp van de passievruchten.
  • Serveer de roomkaasijsslices met de tropische fruitsalsa en garneer met schijfjes sterfruit.

Tip!

  • Wanneer je de brownievorm eerst invet met een beetje boter blijft het bakpapier netjes zitten en verschuift het niet terwijl je de koelbodem en vulling er in stort en verdeeld.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

2 from 1 vote