Traktaties voor kinderen: Miljuschka’s favo’s om te trakteren

Popcorn tipis 1

Iedereen die kinderen heeft, zal het beamen: we doen alles – maar dan ook echt alles – voor onze kroost. Of het nu gaat om het organiseren van kinderfeestjes of het maken van traktaties, we regelen het allemaal. Keer op keer moeten ouders met nieuwe ideeën komen, en dat is soms best lastig. Om het jullie wat makkelijker te maken, heb ik mijn tips én favoriete traktaties op een rijtje gezet. Succes gegarandeerd!

Trakteren op school 

Toen ik nog op school zat (ja, dat is alweer even geleden…) mocht ik van alles meenemen. In de pauze at het ene kind een boterham en een stukje fruit, en een ander had snoep, koek en chocolade in de lunchtrommel. Tegenwoordig is dat anders en hebben de meeste scholen een voedingsbeleid ingesteld voor een gezonde omgeving. De focus ligt op gezond eten, want kinderen zijn volop in de groei. Nu hoor ik je denken: maar wat moet ik dan maken als traktatie? Geen paniek: ik help je op weg! 

Een traktatie hoort natuurlijk bij de verjaardag van je kind. Het is zijn of haar dag om even in het middelpunt te staan, en daar hoort natuurlijk een feestelijke traktatie bij. Maak je traktaties voor school, zorg dan voor kleine hapjes en maak ze niet te calorierijk. Je kunt prima met groente, fruit of een doosje rozijnen aankomen, maar een beetje leuk mag het er wel uitzien. Nietwaar? 

Onderaan dit artikel staan mijn vijf favoriete recepten voor kindertraktaties. Het ene recept is wat bewerkelijker dan de ander, en sommigen zijn handiger voor thuis, de ander juist om mee naar de klas te nemen. Bijvoorbeeld de tomatenbakjes en popcorn tipi’s zijn eerder aan te raden voor een kinderpartijtje thuis. Die traktaties zijn nogal lastig mee te nemen. 

Lekkere traktaties voor kinderen: Miljuschka's favo's om te trakteren

Tips voor traktaties op kinderfeestjes 

Eén keer per jaar, wat vaker als je meerdere kinderen hebt, is het weer tijd voor het verjaardagsfeestje. Wat moet je dit jaar weer doen? Ga je ergens heen? Wat voor eten haal je in huis? Zo veel vragen, en elke keer is het weer lastig. 

Het is vooral belangrijk dat het geen suikerfestijn wordt. Maar kinderen worden natuurlijk ook niet gelukkig van alleen maar snoeptomaatjes. Zorg daarom vooral voor een goede balans. Zet niet te veel suiker op tafel, en maak allemaal kleine hapjes. Je kunt ervoor kiezen om samen met de kinderen te gaan bakken of koken, of organiseer leuke spellen, zoals de ultieme smaaktest. Op deze manieren zijn kinderen onbewust op een leuke manier bezig met voeding, waardoor ze er ook weer meer over leren. 

Ga je ergens heen, maak dan van te voren losse tasjes klaar. Of het nou gaat om een lunch, of gewoon iets lekkers voor tussendoor. Door dit van tevoren te regelen, scheelt het je op de dag zelf veel tijd, energie en vooral stres. 

Handige tools voor de traktaties

Voor de meest spectaculaire traktaties, is het altijd handig om wat producten in huis te halen. Hieronder een lijst met mijn favoriete traktatie tools. 

Miljuschka’s favoriete kindertraktaties 

Giraffen

Giraffe

Voor 6 grote giraffen:

  • 3 (vega) knakworsten
  • 18 blokjes kaas
  • 6 lange prikkers
  • 6 geprinte en uitgeknipte giraffenhoofdjes

Bereidingswijze: 

  1. Snijd alle knakworsten in 5 stukjes.
  2. Maak prikkers met onderop een blokje kaas, dan worst, kaas, worst en eindig met kaas. Plak bovenop de prikker een giraffenhoofdje.

Tip: zoek online een leuke illustratie van een giraffe en print deze uit om aan de traktaties te plakken, of download mijn voorbeeld hier

Appelmonstertjes

Appelmonsters

Voor 6 appelmonstertjes: 

  • 1 groene appel
  • 2 el citroensap
  • 3 aardbeien
  • 6 el jam of fruitspread
  • 12 suikeroogjes
  • 12 witte amandelstiften (te vinden in het bakschap bij de grotere supermarkt)

Bereidingswijze: 

  1. Snijd de appel in 6 parten en snijd daar het middenstuk uit, besprenkel met citroensap om te voorkomen dat de appel te snel bruin wordt. Snij de aardbeien doormidden.
  2. Smeer een laagje jam tussen 2 appelpartjes en leg er een halve aardbei in, met de snijkant naar boven. Plak op de bovenste appelpartjes de suikerogen met een beetje jam of icing. Snijd de amandelstiften in kleinere stukjes en plak deze als tandjes tussen de twee lagen. 

Popcorn tipi’s

Popcorn tipis

Voor 6 popcorn tipi’s:

  • 6 blaadjes leuk gekleurd papier
  • 30 zoute stokjes
  • 100 gram popcorn naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Print de mal op de achterkant van het gekleurde papier. Knip de doorgetrokken streep en vouw de stippellijn. Lijm de tipi’s dicht. 
  2. Zet in elke tipi 5 zoute stokjes en vul met popcorn.

Tip: de printable mal die ik gebruikte voor de tipi’s vind je hier

Tomatenbakjes met ogen

Tomatenbakje met oogjes

Voor 6 tomatenbakjes met ogen:

  • 1 snoepkomkommer
  • 1 kg cherrytomaatjes
  • 6 doorzichtige (glazen of plastic) bekertjes of bakjes
  • 12 rozijntjes

Bereidingswijze:

  1. Vul plastic bekertjes, glazen weckpotjes of lege jampotjes met cherrytomaatjes.
  2. Snijd de snoepkomkommer in 12 plakjes. Duw in het midden van elk rondje een rozijntje, als een pupil in een oogje. Doe in elk bakje met tomaten 2 oogjes en teken op de buitenkant van het bakje een mond. 

Fruitrupsen

Fruitrupsen 5

Voor 6 fruitrupsen:

  • 3 snackkomkommers
  • 6 gekleurde kerstomaatjes, gehalveerd
  • 8 rode druiven
  • 4 witte druiven
  • 1 appel, in dunne plakken
  • 6 el roomkaas
  • Een paar takjes tijm
  • Sesamzaadjes als oogjes

Bereidingswijze:

  1. Snijd de komkommers in de lengte doormidden en snijd een klein stukje van de onderkant (bolle kant), zodat ze plat liggen. 
  2. Leg de komkommers met de snijkant naar boven en besmeer met een dun laagje roomkaas. Leg op 2 stuks kerstomaatjes. Leg op 2 stuks een witte druif als hoofdje en 3 rode druiven als lijfje. Leg op 2 stuks een blauwe druif als hoofdje en leg een plakje appel omhoog, als een slak. 
  3. Garneer de hoofdjes van deze traktaties met wat takjes tijm (deze worden niet opgegeten en zijn puur voor decoratie) en roomkaas, met sesamzaadjes als ogen. 

Fruitrupsen 4

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.