Rundergoulash zoals ‘ie hoort te zijn
Soms heb je van die gerechten die gewoon goed voelen. Waar de geur alleen al je terugbrengt naar vroeger. Nou, dit is er zo eentje. Deze traditionele rundergoulash is comfortfood van de bovenste plank. Denk: mals rundvlees, zacht gestoofd in een rijke saus van paprika, ui en tomaat. Lekker ouderwets, maar altijd in de mode.
En geloof me, als je eenmaal een pan van deze goulash op het vuur hebt staan, dan is het aftellen geblazen. Je huis ruikt als een Hongaarse oma met skills, je maag begint te knorren en je familie schuift vanzelf aan tafel.
Dat ik dol ben op een stoof is wel duidelijk als je de recepten bekijkt op de site. Zo maakte ik al eerder deze lekkere stoofschotel met donker bier. Of wat dacht je van de jachtschotel?
In dit geval maakte ik de rundergoulash met sperzieboontjes en spƤtzle. Kun je die laatste niet goed vinden dan kun je hier bijvoorbeeld ook gnocchi gebruiken, maar het gerecht is ook erg lekker met gewoon aardappelpuree of gebakken of gekookte aardappelen. Voeg dus toe wat je zelf lekker vindt.

Wat is rundergoulash eigenlijk?
Rundergoulash komt oorspronkelijk uit Hongarije en werd vroeger gegeten door herders die de hele dag buiten waren. Ze flansten met simpele ingrediĆ«nten een voedzame stoof in elkaar die ze langzaam lieten garen boven het vuur. De rundergoulash zoals wij ām nu kennen, is een zachte, stoere stoof vol smaak. Gemaakt met rundvlees, paprika, ui en karwijzaad. En natuurlijk een flinke lepel liefde.
Vlees bakken
Voor de lekkerste smaak hou ik ervan om het vlees eerst om te schudden met bloem, zout en peper. Door de bloem wordt het straks ook lekker ingedikt en een stevige goulash. Ik heb hier geen laurierblaadjes gebruikt, maar dat doe ik ook altijd graag bij een stoofschotel. Verder gaat het vooral om het toevoegen van de nodige smaakmakers aan de rundergoulash en wat je daar zelf lekker in vindt.
Ik gebruikte hier specerijen en kruiden die veel gebruikt worden in de Tsjechische keuken, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden of beperken.
Mealpreppen met goulash? YES please!
Wist je dat deze rundergoulash zich perfect leent voor mealpreppen? Maak gewoon een dubbele portie en vries wat in. De smaken worden er alleen maar beter van. Op drukke dagen ben je jezelf dankbaar dat je nog zoān goudbruine pan goulash in de vriezer hebt staan.

Heerlijke rundergoulash
Ingrediƫnten
- 800 gr runderstoofvlees
- 2 uien fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geplet
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl karwijzaad
- ¼ tl marjoraan
- ½ tl chilivlokken
- ¼ tl zout en zwarte peper
- 2 el bloem
- Paar takjes verse dille
- Serveer met boontjes en spƤtzle
Bereidingswijze:
- Snij het vlees in grove stukken
- Meng de bloem met het zout en de peper en doe dit in een kom. Voeg het vlees toe en schud het goed om zodat al het vlees bedekt is met wat van de bloem.
- Verhit een grote stoofpan met wat olie.
- Bak het vlees tot goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes. Zet apart.
- Bak de uien in dezelfde pan tot ze glazig zijn en voeg hier de karwij, paprikapoeder, chilivlokken en marjoraan aan toe. Voeg ook de knoflook toe.
- Doe het vlees weer terug in de pan en voeg nu de bouillon toe en de tomatenpuree.
- Zet het vuur wat lager, dek af en laat het voor ongeveer 3 uur rustig pruttelen.
- Check regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg indien nodig nog wat extra toe.
- Serveer de goulash met boontjes, spatzle en wat verse dille.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Diner
- Herfst
- Hoofdgerechten
- Rundvlees
- Seizoensrecepten
- Stoofschotel recepten
- Tsjechische recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken
- Winter

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka