Heerlijke rundergoulash

Rundergoulash zoals ‘ie hoort te zijn

Soms heb je van die gerechten die gewoon goed voelen. Waar de geur alleen al je terugbrengt naar vroeger. Nou, dit is er zo eentje. Deze traditionele rundergoulash is comfortfood van de bovenste plank. Denk: mals rundvlees, zacht gestoofd in een rijke saus van paprika, ui en tomaat. Lekker ouderwets, maar altijd in de mode.

En geloof me, als je eenmaal een pan van deze goulash op het vuur hebt staan, dan is het aftellen geblazen. Je huis ruikt als een Hongaarse oma met skills, je maag begint te knorren en je familie schuift vanzelf aan tafel.

Dat ik dol ben op een stoof is wel duidelijk als je de recepten bekijkt op de site. Zo maakte ik al eerder deze lekkere stoofschotel met donker bier. Of wat dacht je van de jachtschotel?

In dit geval maakte ik de rundergoulash met sperzieboontjes en spƤtzle. Kun je die laatste niet goed vinden dan kun je hier bijvoorbeeld ook gnocchi gebruiken, maar het gerecht is ook erg lekker met gewoon aardappelpuree of gebakken of gekookte aardappelen. Voeg dus toe wat je zelf lekker vindt.

ghoulash 1

Wat is rundergoulash eigenlijk?

Rundergoulash komt oorspronkelijk uit Hongarije en werd vroeger gegeten door herders die de hele dag buiten waren. Ze flansten met simpele ingrediĆ«nten een voedzame stoof in elkaar die ze langzaam lieten garen boven het vuur. De rundergoulash zoals wij ā€˜m nu kennen, is een zachte, stoere stoof vol smaak. Gemaakt met rundvlees, paprika, ui en karwijzaad. En natuurlijk een flinke lepel liefde.

Vlees bakken

Voor de lekkerste smaak hou ik ervan om het vlees eerst om te schudden met bloem, zout en peper. Door de bloem wordt het straks ook lekker ingedikt en een stevige goulash. Ik heb hier geen laurierblaadjes gebruikt, maar dat doe ik ook altijd graag bij een stoofschotel. Verder gaat het vooral om het toevoegen van de nodige smaakmakers aan de rundergoulash en wat je daar zelf lekker in vindt.

Ik gebruikte hier specerijen en kruiden die veel gebruikt worden in de Tsjechische keuken, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden of beperken.Ā Je kan dus ook zeker voor de klassieke Hongaarse versie gaan. Nog een goede braadpan nodig? Dit is een top braadpan!

Mealpreppen met goulash? YES please!

Wist je dat deze rundergoulash zich perfect leent voor mealpreppen? Maak gewoon een dubbele portie en vries wat in. De smaken worden er alleen maar beter van. Op drukke dagen ben je jezelf dankbaar dat je nog zo’n goudbruine pan goulash in de vriezer hebt staan.

 

Klassieke goulash
Totale tijd3 uur 30 minuten

Heerlijke rundergoulash

4 personen | 30 minuten | 3 uur stoven
4.23 van 153 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 800 gr runderstoofvlees
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon
  • ½ tl paprikapoeder
  • ¼ tl karwijzaad
  • ¼ tl marjoraan
  • ½ tl chilivlokken
  • ¼ tl zout en zwarte peper
  • 2 el bloem
  • Paar takjes verse dille
  • Serveer met boontjes en spƤtzle

Bereidingswijze: 

  • Snij het vlees in grove stukken
  • Meng de bloem met het zout en de peper en doe dit in een kom. Voeg het vlees toe en schud het goed om zodat al het vlees bedekt is met wat van de bloem.
  • Verhit een grote stoofpan met wat olie.
  • Bak het vlees tot goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes. Zet apart.
  • Bak de uien in dezelfde pan tot ze glazig zijn en voeg hier de karwij, paprikapoeder, chilivlokken en marjoraan aan toe. Voeg ook de knoflook toe.
  • Doe het vlees weer terug in de pan en voeg nu de bouillon toe en de tomatenpuree.
  • Zet het vuur wat lager, dek af en laat het voor ongeveer 3 uur rustig pruttelen.
  • Check regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg indien nodig nog wat extra toe.
  • Serveer de goulash met boontjes, spatzle en wat verse dille.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 567kcalKoolhydraten: 11gProteine: 38gVet: 40gVerzadigde vetten: 15gTrans Fat: 2gCholesterol: 142mgNatrium: 391mgKalium: 910mgVezels: 1gSuiker: 3gVitamine A: 261IUVitamine C: 5mgCalcium: 67mgIJzer: 5mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

 

 

 

Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (7)

    Diep bord

    Serveer je favoriete soepen, pasta’s of stoofschotels in dit diepe bord en geniet van comfort in elke hap.

    17,95
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (8)

    Slowcooker

    Laat je favoriete gerechten langzaam garen in deze slowcooker en geniet van intense smaken zonder zelf de hele dag in de keuken te staan.

    309,-
    Koop via Bol.com
  • Website shop the tools (6)

    Pannen onderzetter

    Bescherm je tafel stijlvol tegen hitte met deze mooie pannenonderzetter.

    19,90
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (5)

    Aardappelstamper

    Stamp je aardappels moeiteloos tot een smeuĆÆge puree met deze stevige en handige aardappelstamper.

    6,59
    Koop via Hema
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.23 from 153 votes (151 ratings without comment)