What’s in a name?
In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, heeft de naam niks te maken met een poes die Tom heet. Zou te simpel zijn. Vermoedelijk – pin me er niet op vast – slaat het woord tompouce terug op de Franse naam Tom Pouce, wat weer de Franse vertaling is van Tom Thumb. Tom Thumb was een personage dat voorkwam in Engelse kinderverhalen uit de zeventiende eeuw. Het was een mannetje dat niet groter was dan de duim van zijn vader. Hierdoor werd tompouce in het Nederlands een benaming voor allerlei dingen die klein uitgevallen waren.
Tompouce-sandwich-ijsjes
Nederlands, Frans, Engels. Om eerlijk te zijn kan het mij niet heel veel schelen wat de precieze herkomst van de naam is. Ik vind het gewoon een gruwelijk lekker gebakje. Ik vind het zelfs zo lekker dat ik dit recept voor tompouce-sandwich-ijsjes heb verzonnen, want iets wat goed is laten variëren in dubbelgangers, dat kan niet slecht worden. Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken, het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje geduld. Ze moeten namelijk eerst een nachtje de vriezer in. Maar dan: aanvallen!
Tip: maak ook eens mijn oranje tompoucen, voor een écht Hollands feestje.


Tompouce sandwich ijsje
Benodigdheden
- Cakeblik
- plasticfolie
- (hand)Mixer
- Bakplaat
- Bakpapier
Ingrediënten
- 1 vanillestokje (of 2 tl vanille-extract)
- 10 eieren
- 200 gr gecondenseerde melk
- 600 ml slagroom
- 1 rol bladerdeeg
- 125 gr poedersuiker
- 1 1/2 el frambozenjam
- 50 gr frambozen
Bereidingswijze:
- Bekleed het cakeblik met plasticfolie. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Splits 8 eieren. Doe de eidooiers met het hele ei, de gecondenseerde melk en het vanillemerg in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan water. Breng het water op laag vuur aan de kook en klop het eiermengsel met een handmixer in ca. 5 minuten lichtgeel en luchtig. Haal de kom van de pan.
- Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom in delen door het eimengsel. Schenk het geheel in de cakevorm, dek af met plasticfolie en laat minimaal 4 uur opstijven in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit en leg op de bakplaat en prik met een vork om de centimeter gaatjes in het deeg.
- Leg een tweede vel bakpapier over het bladerdeeg en schuif de bakplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als het deeg te veel omhoogkomt druk je het even plat met een ovenhandschoen. Leg de laatste 5 minuten een tweede bakplaat op de bakplaat, zo wordt het deeg mooi plat. Laat het deeg daarna goed afkoelen.
- Druk de frambozenjam door een zeef. Doe in een kom en roer er de poedersuiker door. Je hebt nu een mooi dik glazuur.
- Snijd het bladerdeeg in de lengte doormidden. Nu heb je twee plakken van ca. 40 X 12 cm. Bestrijk 1 van de plakken met het glazuur en laat even opstijven in de koelkast. Snijd het geglazuurde deeg in 6 rechthoeken van ca. 6,5 X 12 cm.
- Snijd het ijs in plakken en verdeel over het ongeglazuurde stuk deeg. Leg de geglazuurde rechthoeken erop en snijd het ijs en het onderste deeg in dezelfde maat. Dat gaat het best met een warm, scherp mes. Houdt daarvoor het mes even onder de hete kraan, droog af en snijd door het ijs. Doe dat ook tussendoor steeds weer.
- Versier de tompouce met de frambozen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.