Tomaten-basilicumrisotto

Tomaten-basilicumrisotto

Als je de kunst van het risotto maken eenmaal onder de knie hebt, kun je het hele jaar door smaakvolle versies creëren. Deze zomerse versie is gemaakt met geurige zongerijpte tomaten en kruidige basilicum. Deze risotto is uitermate geschikt als voorgerecht of vegetarisch hoofdgerecht, maar het kan ook worden gecombineerd met een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gegrilde vis.

Wel of niet roeren?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, niet verstandig. Sterker nog, hierdoor ben je eigenlijk aan het ‘overroeren’. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig dan smeuïg wordt. Jikes! Mocht je nou denken dat je de boel simpelweg kan verzuipen in  bouillon en er niet meer naar om hoeft te kijken, dan moet ik je teleurstellen. Op deze manier ben je de rijst namelijk gewoon aan het koken en ga je die romige textuur never nooit niet bereiken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die aangekoekte rijst op de bodem van je pan….

Wat moet je wel doen? Af en toe roeren is the way to go. Het romige van een risotto ontstaat namelijk doordat de rijstkorreltjes tegen elkaar aanwrijven tijdens het omscheppen. Hierdoor komt zetmeel vrij en zetmeel betekent: perfect gegaarde, romige risotto.

Tip: gebruik een grote hapjespan met dikke bodem om deze risotto in te maken. Don’t forget: niet overroeren!

Tomaten basilicum risotto 2
Tomaten basilicum risotto
Totale tijd35 minuten

Tomaten-basilicumrisotto

5 van 15 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 l hete groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 400 g rijpe tomaatjes in stukken
  • 200 gram trostomaatjes
  • 25 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas plus extra
  • Zout en zwarte peper
  • ½ bosje basilicum blad grof gescheurd
  • 4 eetlepels pesto link naar recept

Bereidingswijze: 

  • Breng de groentebouillon in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan en houdt op laag vuur warm.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin de ui 10 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee.
  • Verwarm intussen de oven op 200°C, leg de trostomaatjes op een bakplaatje en rooster 10-12 minuten tot ze gepoft zijn.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en laat de rijst in enkele minuten glazig en goed heet worden.
  • Draai het vuur naar middelhoog, giet de witte wijn in de pan en laat bijna volledig verdampen.
  • Schep vervolgens steeds 2 soeplepels hete bouillon in de pan en laat de bouillon al roerend opgenomen worden door de rijst. Blijf bouillon toevoegen en roer tussendoor steeds tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg na 5 minuten de helft van de tomaten toe en ga door. Voeg na 10 minuten de rest van de tomaten toe – zo krijg je verschillende texturen in je risotto. Is de bouillon op voordat de rijst klaar is, gebruik dan nog wat kokend water.
  • Roer als de rijst beetgaar is de boter en Parmezaan erdoor. Laat de risotto onder een deksel 5 minuten rusten. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Roer als laatste de basilicum erdoor.
  • Verdeel de risotto over de borden en leg bovenop een royale lepel pesto en de gepofte tomaatjes.
  • Lekker met een salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.