Wat maakt Tom kha kai zo bijzonder?
De magie van Tom Kha Kai zit in de balans tussen smaken. De rijke kokosmelk wordt gecontrasteerd door de frisheid van limoen en het subtiele bloemige aroma van kaffir limoenbladeren. Laospoeder (of galangal) voegt een licht peperige smaak toe die anders is dan gember, maar net zo warm en uitnodigend. Het is een geweldige manier om een stukje Thailand in je eigen keuken te brengen, zonder ingewikkelde technieken.
Dit is een soep vol tradities
Tom Kha Kai komt oorspronkelijk uit de noordelijke regioās van Thailand, waar de keuken bekendstaat om zijn diepe en aromatische smaken. In deze gebieden is de soep een familierecept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, elk met zijn eigen kleine aanpassingen. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of als troostmaaltijd, vergelijkbaar met hoe wij kippensoep zien.

Laospoeder
Oh jongens, laospoeder! Dit is echt zoān ingrediĆ«nt waar je keuken meteen een vleugje magie van krijgt. Laos, ook wel galangal genoemd, is eigenlijk het pittige, exotische zusje van gember. Ze lijken misschien op elkaar, maar geloof me, ze zijn totaal verschillend. Waar gember wat zoeter en kruidiger is, heeft laos een hele frisse, citrusachtige toon. Het is bijna alsof je een eetbare parfum aan je gerecht toevoegt: subtiel, maar zo lekker!
Wat ik vooral zo leuk vind aan laospoeder, is hoe het je smaakpapillen een reisje naar Zuidoost-AziĆ« geeft zonder dat je een vliegticket nodig hebt. ĆĆ©n lepeltje en je ruikt meteen die warme Thaise markten vol geuren van kokos, kruiden, en specerijen. En het mooie? Je hoeft er echt geen ingewikkelde dingen mee te doen. Je strooit het in je soep, curry of marinade, en BAM, alsof je uren in de keuken hebt gestaan.
Nu is het jouw beurt. Duik die keuken in, zet een lekker muziekje op, en ga aan de slag met dit recept. En als je het hebt gemaakt, laat me dan weten hoe het is geworden! Deel je creatie op Instagram met een mooie foto en tag me, ik vind het zo leuk om te zien hoe jullie mijn recepten maken.

Tom kha kai soep
Ingrediƫnten
- 2-3 el (zonnebloem) olie
- 400 gr kipdijfilet
- 600 ml kokosmelk
- 600 ml kippenbouillon
- 1 tl laospoeder
- 2 stengels citroengras
- 4 cm gember
- 4 gedroogde kaffir limoenbladeren
- 2 el vissaus
- 2 stuks limoenen
- 50 gr champignons
- 50 gr peultjes
- 200 gr noedels bijvoorbeeld ramenĀ
- 50 gr taugƩ
- 3-4 el chiliolie
- 4 el gefrituurde uitjes
- 3 takjes koriander
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Dep de kippendijfilets droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.Ā Verhit een scheutje olie in een pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld eenĀ braadpan/stoofpan) en bak de kippendijfilets in ca. 8 minuten rondom goudbruin enĀ gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.Ā
- Voeg aan dezelfde pan de kokosmelk, laospoeder en kippenbouillon toe. BrengĀ zachtjes aan de kook. Kneus het citroengras, snijd de gember in plakjes en voegĀ samen met de kaffir limoenbladeren toe aan de bouillon. Laat de soep 20 minutenĀ zachtjes koken zodat de smaken goed kunnen intrekken.Ā
- Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Roer de vissaus en limoensap doorĀ de soep en breng verder op smaak met peper, zout en sap van 1 limoen. Voeg naĀ 15 minuten de champignons, peultjes en noedels toe.Ā
- Snijd de gebakken kip in reepjes. Schenk de soep in de kommen en leg de kipreepjes erop. Garneer met taugé, gefrituurde uitjes, chiliolie, koriander. Snijd de laatste limoen in parten en geef bij de soep om aan tafel op smaak te brengen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka