Perfecte combinatie
Dulce de leche is een karamelpasta die oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt. Het is een zoete, stroperige pasta gemaakt van gecondenseerde melk. De gecondenseerde melk is anders dan de standaard koemelk en wordt vaak voor desserts gebruikt. Dit product is zo dik en zoet, door de vele suiker die eraan toe is gevoegd, en het water wat eraan is onttrokken. Het resultaat: een dikke, zoete en lichtgele substantie die je lange tijden buiten de koelkast kunt bewaren. Ideaal om mee te bakken en dus perfect om de stroperige dulce de leche mee te maken!
Strakke afwerking van deze tijgercake
In dit recept moet je het beslag gelijkmatig verdelen. Een glaceermes is daarvoor het ideale kookgerei. Dit is een breed mes zonder scherpe rand. Een paletmes met zo’n knik na het handvat is ontzettend handig: hiermee heb je een goede controle en kan je alles strak afwerken. Heb je nog geen paletmes in huis? Kijk dan eens naar dit glaceermes.
Maar vergeet niet: dit recept is natuurlijk met elk glaceermes te maken, dus ook de standaard platte die jij misschien thuis al in de keukenlade hebt liggen.
Helemaal in de flow? En krijg je geen genoeg van dulce de leche? Kijk dan eens naar mijn brownie recept met dulce de leche. Dit wordt gegarandeerd smullen.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Tijgercake met dulce de leche
Ingrediënten
Biscuitdeeg
- 4 grote eieren
- 135 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
- 60 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 60 g ongezouten boter
- 4 eetlepels cacao
Vulling
- 1 blik gecondenseerde melk
- 120 g hazelnoten
- 300 ml slagroom
- 100 ml mascarpone
- 4 el suiker
Bereidingswijze:
Biscuit
- Voor het maken van het biscuit begin je met het scheiden van de eieren. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C.
- Neem een brandschone kom en wrijf deze even na met een halve citroen. Dan weet je zeker dat de kom goed vetvrij is. Doe 70 g van de suiker in de kom en voeg hier de eiwitten aan toe. Klop dit in de keukenmachine tot je stijve pieken hebt.
- Pak een andere kom en doe hierin de rest van de suiker met de eidooiers en het vanillemerg. Mix dit op hoog tempo van de keukenmachine tot fluffy lichtgeel geheel.
- Hang een fijne zeef boven een kom. Doe hierin het bakpoeder, bloem en zout samen en zeef dit boven de kom. Doe de boter in een klein steelpannetje en smelt dit langzaam. Laat niet te heet worden. De boter hoeft niet te bruinen.
- Als de boter eenmaal gesmolten is laat je het heel even een beetje afkoelen. Je wilt niet dat de eieren stollen. Doe daarom eerst de gesmolten boter bij het bloemmengsel, draai heel even door en voeg dan het eidooiermengsel toe. Meng het met de mixer even door tot alles goed gemengd is. Voeg het geklopte eiwit als laatste toe en gebruik een spatel om dit voorzichtig door je beslag heen te vouwen.
- Haal nu in totaal 100 gram van het beslag af en doe dit in een aparte kom. Neem 4 eetlepels cacao en gebruik een beetje water tot dit een papje vormt. Gebruik niet teveel water, een eetlepel of 2-3 is voldoende. Meng je cacaopapje door het beslag in de aparte kom. Roer tot je een egaal bruin beslag hebt.
- Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en doe je cacaomengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond. Maak hiermee strepen op het bakpapier. Dit worden straks je tijgerstrepen. Hou dat in je achterhoofd terwijl je aan het spuiten bent. Zet de bakplaat met de tijgerstrepen in de oven voor een paar minuutjes. Meestal is 1 of 2 minuten genoeg om het beslag ietsje te verharden.
- Haal de bakplaat weer uit de oven en verdeel voorzichtig de rest van het beslag over de bakplaat. Gebruik een glaceermes om het gelijkmatig over de bakplaat te verdelen. Doe dit voorzichtig bij de chocoladestrepen. Je wilt niet dat dit mengt.
- Zet de bakplaat weer in de oven en bak nog eens voor een minuut of 10. Haal de plaat nu uit de oven en leg er een schone (iets vochtige) theedoek over. Laat het zo afkoelen terwijl je verder gaat met het bereiden van de vulling.
Vulling
- Voor de vulling ga je eerst dulce de leche maken. Hiervoor neem je een blikje gecondenseerde melk. Doe dit in een ruime pan met water (het blikje moet onder water blijven!) en breng aan de kook. Laat het niet te hard koken, een beetje bubbelen is prima. Na 3 uur (check tussendoor zeker af en toe het waterniveau!) kun je het gas uitzetten. Laat heel even een beetje afkoelen en haal dan je blikje eruit. Als je het openmaakt zul je zien dat je een prachtige dulce de leche hebt. Ik vind het altijd een beetje magie.
- De hazelnoten bak je snel in een droge koekenpan tot ze een beetje bruin worden. Hak ze met een mes in grove stukken.
- Meng de slagroom met de suiker en de mascarpone en klop tot een stijf mengsel. Roer de gehakte en afgekoelde hazelnoten erdoor.
Cake opbouwen
- Nu komt het leukste gedeelte; het opbouwen van de cake. Neem de bakplaat met het afgekoelde cakebeslag met de tijgerstrepen. Leg hier een schoon stuk bakpapier op en draai de bakplaat met cake en al om. Het ‘oude’ bakpapier zit nu aan de bovenkant. Haal dit er voorzichtig vanaf. Gebruik een hand om het papier er voorzichtig af te trekken en de ander om de cake een beetje tegen te houden. Draai de cake nu opnieuw om zodat de strepen weer naar beneden liggen. De bovenste kant die je nu ziet is de blanco cake.
- Tijd om je tijgercake extra lekker te maken met een laag dulce de leche. Zorg dat er een rand vrij blijft van ongeveer 1,5 cm. Heb je de dulce de leche goed verdeeld dan gaat het slagroommengsel erop. Dit verdeel je ook goed. Dit gaat ook weer het makkelijkste met een glaceermes.
- De tijgerrol rol je nu op vanaf de korte kant. Je kunt het bakpapier gebruiken om dat proces een beetje te begeleiden en wat strakker te maken. Zorg natuurlijk wel dat er geen bakpapier tussen de cake blijft zitten.
- Bewaar de cake in de koeling tot gebruik en snij dan in mooie plakken. Meestal zijn de buitenste twee randjes niet zo mooi. Deze snij je er voor serveren al vanaf. Kun je meteen even proeven!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.