Thaise gestoofde kip: zo pak je het aan
Dit gerecht kost even wat tijd, maar moeilijk is het absoluut niet. Om te beginnen fruit ik wat sjalot met verse gember, citroengras en kant-en-klare gele currypasta voor een extra smaakboost. Daar gaat kurkuma, kerriepoeder, vissaus én ketjap bij. Bergen smaak dus al! Erbij gaat de kip, die ik eerst even meebak voordat ik hem afblus met kokosmelk en hem lekker zachtjes laat pruttelen. Zo stoof je de kip gaar, en wordt het vlees heerlijk sappig en mals. Als koolhydraat bij dit gerecht maak ik rijstnoedels, voor een heerlijk lichte maar toch voedzame maaltijd. Paksoi, vooral de Shanghai paksoi van de foto, vind ik er heel goed bij passen.
De beste kip voor dit gerecht
De kip die ik gebruik is kippendij met bot en vel. Dat is wat moeilijker te krijgen, maar bij een poelier vind je het zeker. Of online natuurlijk. Als je het echt niet kunt vinden, kun je kippendijfilet gebruiken, waar het bot al uit is en het vel vanaf. Het voordeel van zowel het bot als het vel is dat het vlees sappiger blijft. Voor een extra smaak- en textuur accent kun je de kip nog even knapperig bakken.
Zin in meer Thais? Deze Thaise rode curry is een enorme aanrader.

Thaise gestoofde kip
Ingrediënten
- 2 el zonnebloemolie
- 2 sjalotten in dunne ringen
- 2 tenen knoflook gehakt
- 3 cm gemberwortel in plakjes
- 1 stengel citroengras harde buitenkant eraf, in ringen
- 4 el gele currypasta
- 1 el kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 4 el vissaus
- 2 el ketjap manis
- 4 kippendijen met bot en vel
- 1 blik kokosmelk van 400 ml
- 220 g Thaise rijstnoedels
- ½ bosje koriander blad geplukt
- ½ limoen in partjes
Bereidingswijze:
- Verhit de zonnebloemolie in een braadpan. Fruit de sjalot, de knoflook, de gember, het citroengras en de currypasta 5-10 minuten op laag vuur.
- Roer de kurkuma, de kerriepoeder, de vissaus en de ketjap manis erdoor en breng zachtjes aan de kook. Schep de kip erdoor en laat een paar minuten meesudderen. Giet nu de kokosmelk erbij, breng tegen de kook aan en draai vervolgens het vuur omlaag. Laat de kip afgedekt in 40 minuten garen.
- Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de noedels over kommen. leg de kip de en saus er bovenop , en bestrooi met het korianderblad en de snacknoedels. Serveer met een partje limoen.
- Lekker met bijvoorbeeld Shanghai paksoy.
- Tip: het is ook lekker om de kip even apart aan te bakken voor een krokant velletje.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
