Tarte tatin kweepeer
Meer recepten met kweepeer had ik al beloofd en hier is er weer ƩƩn van mijn favorieten.
Dit keer maakte ik een eenvoudige tarte tatin met kweepeer, maar maakte hem bijzonder door dit te mengen met kleine stukjes marsepein en chocola. Het wordt qua looks wat minder door al dat bruin, maar de smaak…. die is echt niet te weerstaan.
De basis van deze Tarte Tatin
De basis van deze Tarte Tatin is een dunne laag bladerdeeg die tijdens het bakken prachtig opbolt en krokant wordt. Het deeg vormt een perfect contrast met de zachte, gekarameliseerde kweepeer en de smeltende chocola. Het is dit contrast in texturen dat elke hap zo bijzonder maakt.
De charme van kweepeer
Kweepeer is misschien niet het eerste fruit waar je aan denkt, maar deze herfstvrucht heeft zoveel te bieden. Met zijn stevige structuur en subtiele geur is het de perfecte basis voor een Tarte Tatin. In dit recept worden de kweeperen langzaam gekarameliseerd, waardoor hun natuurlijke zoetheid naar voren komt en een rijke, dieprode kleur ontstaat. Het resultaat is een taart die niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens prachtig uitziet.

Gewone peren mag ook
De voorraad kweepeer bij mij thuis lijkt voorlopig alleen maar te groeien, dus verwacht nog wel een paar recepten met deze lekkere peer. Overigens kun je bij nagenoeg alle recepten ook gewone peer gebruiken in plaats van kweepeer. Mocht je niet in de buurt wonen van iemand met een kweepeer struik dan kan gewone peren dus ook.
De onverwachte twist: chocolade!
Wat deze Tarte Tatin echt bijzonder maakt, is de toevoeging van kleine stukjes pure chocola en marsepein. Deze ingrediƫnten smelten tijdens het bakken samen met de kweepeer, waardoor een rijke, complexe smaak ontstaat die je niet snel zult vergeten. De combinatie van de aardse kweepeer, de zoetheid van de marsepein en de intensiteit van de chocola is een match made in heaven.
Probeer ook eens deze Tarte Tatin met wortel en balsamico, ook heerlijk!

Tarte tatin met kweepeer en chocolade
Ingrediƫnten
Deeg
- 60 gr tarwebloem
- 60 gr volkoren tarwemeel
- 100 gr koude boter in blokjes
- 50 gr lichte basterdsuiker
- 1 ei
- Snufje zout
Vulling
- 1 grote of 2 kleine kweeperen
- 35 gr boter
- 35 gr kristalsuiker
- 100 gr amandelspijs
- 50 gr pure chocola fijngehakt
- 1 tl zeezout
Topping
- 125 ml crème fraîche
- 1 tl vanille essence
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220ĖC.
- Bekleed een ronde taartvorm met bakpapier.
- Maak het deeg door tarwebloem, koude boter, basterdsuiker, ei en een snufje zout door elkaar te kneden. Maak een bol als het een samenhangend deeg is, wikkel in plastic folie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
- Was de kweeperen en snijd over de lengte in dunne partjes, zonder het klokhuis.
- Zet de kweepeer in een pannetje net onder water en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Smelt in een ander pannetje de overige 35 gram boter en giet over de bodem van de met papier bekleedde taartvorm.
- Strooi 35 gram kristalsuiker eroverheen.
- Kneed de fijngehakte chocola en het zeezout door het marsepein.
- Giet de kweepeer af als het gaar is, droog de partjes af. Leg de partjes dakpansgewijs op de boter en suiker in de taartvorm. Leg de amandelspijs met chocola eroverheen en hierna het deeg erop.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1-2 cm dik, die iets groter is dan de vorm. Leg de lap deeg over de kweeperen, stop de randjes naar binnen en prik een paar gaatjes in de bovenkant.
- Bak ongeveer 25 minuten tot de taart goudbruin is.
- Meng intussen de crème fraîche met vanille essence en bewaar koud.
- Laat de taart even afkoelen. Keer hem dan om en snijd er punten van. Serveer met een flinke lepel crème fraîche en wat grof geraspte chocolade er overheen.
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka