Surinaamse okersoep

Oker (of okra): een bijzondere groente

Deze Surinaamse okersoep wordt ook wel okrasoep of okra bravoe genoemd. Het is een vullende soep, die je naar smaak en wens kunt variƫren. De ster van de show: okra. Deze exotische vrucht is vaak te vinden in keukens van bijvoorbeeld Suriname, Ethiopiƫ, de Antillen en India. Okra is langwerpig en groen van kleur en vrij mild van smaak. De ƩƩn vindt het qua smaak lijken op een courgette, of aubergine, en ander weer op asperge. Als je de oker heel fijn snijdt, komt er een soort slijmerig sap vrij: dit is een handig natuurlijk bindmiddel.

Surinaamse okersoep 

Van origine wordt okersoep gevuld met vis en gezouten vlees, en op smaak gebracht met tayerbladeren (ook wel Surinaamse spinazie genoemd). Ik koos er in dit recept voor om de vis te vervangen door kip, gewoon omdat ik dat lekkerder vindt. Daarnaast gebruik ik zoutvlees. Dit is gekruid en gepekeld rundvlees. In Suriname is dit een echte delicatesse, en het past perfect bij de oker. Het vlees wordt in dunne reepjes gesneden en daarna gerijpt in pekel. Na de zoutoplossing wordt het vlees gekookt, waardoor er een mals en sappig stuk vlees met een intense smaak overblijft.

 

Surinaamse okersoep

Wat zijn antroewa’s?

Als je het recept leest, zie je antroewa staan. En nee, je bent zeker niet de enige die deze groente niet kent. Antroewa is familie van de  nachtschade (een plantenfamilie waar bijvoorbeeld aardappels, tomaten, paprika’s en aubergines onder vallen), en wordt ook wel de witte aubergine genoemd. Het lijkt op een soort groene tomaat en kan onrijp gegeten worden. Deze Surinaamse groente heeft een ietwat bittere smaak en is heerlijk in soepen en stoofschotels.

Ik kocht deze groente bij de toko. Kun je ze nu echt niet vinden, vervang de twee antroewa’s dan door ƩƩn hele kleine of een halve normale aubergine. Enne: antroewa’s zijn naast deze okersoep bijvoorbeeld ook heerlijk in lasagne!

Surinaamse okersoep
Totale tijd1 uur 30 minuten

Surinaamse okersoep

4.37 van 41 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 150 gram zoutvlees schoongespoeld en in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 250 gram kipdijfilet
  • 500 gram okers (= hetzelfde als okra)
  • 2 antroewa’s
  • 4 tayerbladeren of diepvriesspinazie
  • 5 pimentkorrels
  • 4 takjes selderijblad
  • 1 madame jeanettepeper kan ook gewone chili
  • 3 tomaten zaadlijsten erut en in blokjes
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 ui in halve ringen
  • 250 gram basmatirijst

Bereidingswijze: 

  • Doe de blokjes zoutvlees in een pan met ruim water en kook ongeveer 60 minuten. Giet af.
  • Snijd de nerven uit het tajerblad, snijd de steeltjes fijn en het blad in stukken. Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de steeltjes eerst in 2 minuten gaar en daarna de bladeren 1 minuut.
  • Doe 2 liter bouillon in een grote pan met de kipdijfilet, ui, selderijblad, pimentkorrels en tomatenblokjes. Laat 15 minuten koken en haal de kipdijfilet er uit.
  • Was de okers, snijd het bovenkantje en het harde stuk eraf en snijd in tweeĆ«n. Was de antroewa’s, snijd het kroontje er af en snijd in stukken. Voeg de okers en antroewa’s toe aan de soep, met het zoutvlees en madame jeanettepeper. Laat op laag vuur nog 20 minuten pruttelen, zorg dat de peper en okers niet kapotgaan! Scheur intussen de kip in flarden en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de tajer aan het einde toe aan de soep, samen met de kip. Verwijder de peper, serveer die op een schaaltje ernaast. Iedereen die pittiger die wil eten kan dat toevoegen.
  • Serveer de soep met de rijst ernaast.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    189,00
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (7)

    Miljuschka’s koksmes

    Mijn eigen koksmes! Dit mes is een echte alleskunner, en een goed koksmes is onmisbaar in de keuken.

    49,99
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    524,26
    Koop via bol.com
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.