Every brownie needs a blondie
Een blondie is een zoete lekkernij die lijkt op een brownie, maar dan met een vanille– of witte chocolade smaak in plaats van pure chocolade. Het eindresultaat? Een baksel met een lichte kleur en een rijke, boterachtige smaak. Soms worden er extra ingrediënten zoals noten, karamelstukjes of in dit geval stroopwafel aan toegevoegd voor extra smaak en textuur. Het is een populair alternatief voor mensen die liever iets anders willen dan een traditionele chocoladebrownie.
Foto door JoorKitchen voor het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.
Blondie bak recept
Het is dus overduidelijk, bakken maar! Het recept van deze blondie vind je hieronder en is allesbehalve moeilijk. Wel heb je even de tijd en vooral wat geduld nodig. Na de baktijd is de blondie nog niet helemaal gaar aan de binnenkant, dat zorgt juiste voor een lekkere chewy, smeuïge bite. Laat dus eerst de blondie volledig afkoelen en daarna het liefst nog een paar uur opstijven. Of dat lukt, ligt aan hoe geduldig je bent.

Stroopwafel-blondie
Ingrediënten
- 170 gr roomboter
- 100 gr wittechocolade, grof gehakt
- 80 gr kristalsuiker
- 80 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren M
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl vanillepasta
- 190 gr zelfrijzend bakmeel
- 5 stroopwafels grof gehakt
- 75 gr pecannoten geroosterd (optioneel)
Bereidingswijze:
- Verwarm alvast de oven voor tot 170 °C hetelucht. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Smelt de roomboter in de steelpan. Zet het vuur uit en voeg de witte chocolade toe. Laat een paar minuten staan, zodat de chocolade kan smelten en roer dan goed door. Laat het boterchocolademengsel afkoelen tot onder de 40 °C. Mocht je dat moeilijk kunnen inschatten, gebruik dan een thermometer.
- Meng intussen de kristalsuiker, lichtbruine basterdsuiker, de eieren, het zout en de vanillepasta in een kom. Klop met de mixer in 4-5 minuten tot een luchtig mengsel.
- Schenk het boterchocolademengsel al mixend bij het eimengsel. Meng goed en spatel dan met de hand het zelfrijzend bakmeel erdoor tot een glad beslag. Roer tot slot de stukken stroopwafel en eventueel de pecannoten er doorheen.
- Schep het beslag in de bakvorm en strijk uit. Bak de blondies 28-30 minuten in de oven. De blondie is dan nog niet helemaal gaar aan de binnenkant, dat zorgt juiste voor een lekkere chewy, smeuïge bite. Laat de blondie volledig afkoelen en daarna het liefst nog een paar uur opstijven. Of dat lukt ligt aan hoe geduldig je bent.
- Til de afgekoelde blondie uit de vorm en snijd in 9 stukken. Goed luchtdicht verpakt in een bakje of zakje kun je ze buiten de koelkast makkelijk een week bewaren. Ik heb ze eens 8 dagen luchtdicht verpakt in de kast bewaard, toen vond ik ze stiekem nóg lekkerder dan vers. Doe met dit advies wat je wil.
- Dit recept is afkomstig uit het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.