Fris duo
Stamppot heeft het imago van een beetje zwaar en log. Niets is minder waar over deze stamppot van veldsla en radijs! Dat duo maakt ‘m lekker fris en daarmee ook heel geschikt voor het voorjaar. Heel handig: de groenten kunnen rauw door de puree van aardappel. Geen extra kookhandelingen dus. Radijs behoudt ook goed z’n knapperigheid en zorgt daarmee voor flink wat textuur in deze stamppot. Veldsla heeft iets nootachtigs, dat vind ik hier heel goed passen.
Braadworst en jus
Bij een stamppot hoort natuurlijk jus! Ik maak het op basis van het vet dat vrijkomt uit de braadworsten, voor een heel intens smakende jus. Die worst bak ik samen met ui eerst flink aan. Dan haal ik de worst uit de pan en bestrooi ik de uien licht met bloem, waarna ik ze afblus met bouillon. Even inkoken, en je hebt een geweldige jus. Mosterd is hier heerlijk bij, daarom gebruik ik zowel gewone mosterd als het mosterd-achtige mierikswortel in de jus.
Meer stamppot-inspiratie nodig? Probeer bijvoorbeeld mijn spruitjesstamppot met spekjes!

Stamppot van veldsla en radijs met braadworst
Ingrediënten
- 1 el plantaardige olie
- 4 varkensbraadworsten
- 2 uien in halve ringen
- zout en zwarte peper
- 1,25 kg kruimige aardappels ongeschild, schoongeboend, in stukken
- 1 el bloem
- 400 ml bouillon naar keuze
- 100 ml melk
- 4 el crème fraîche
- 200 g radijs in dunne partjes
- 150 g veldsla blaadjes deels losgetrokken
- ½ el mosterd
- ½ el mierikswortelpuree
Bereidingswijze:
- Verhit de plantaardige olie in een koekenpan en bak hierin de braadworsten op hoog vuur in 5 minuten rondom bruin aan. Draai het vuur omlaag, voeg de uiringen toe en bestrooi het geheel met zout en peper. Bak de uien en de worsten samen nog 10 minuten.
- Breng de aardappels met schil en al in een laag koud, gezouten water aan de kook. Kook ze in 15-20 minuten gaar.
- Schep de worsten uit de pan. Roer de bloem door de uien en bak 2 minuten mee. Schenk de bouillon, in delen, erbij en laat in circa 6 minuten inkoken tot een mooie jus.
- Giet de aardappels af, laat even uitdampen en doe terug in de pan. Giet de melk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur uit, voeg 2 eetlepels crème fraîche toe en stamp met een pureestamper tot een grove puree. Schep de radijs en veldsla erdoorheen en warm de stamppot nog even op laag vuur op.
- Maak de jus af met de mosterd, mierikswortel en de rest van de crème fraîche.
- Serveer de stamppot met de braadworsten en de jus.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
