Voor het geval je het gemist hebt, een spicy komkommersalade is eigenlijk niets meer dan komkommer ondergedompeld in een lekker spicy sausje. Door de komkommer is de salade mega knapperig en het spicy sausje maakt het echt helemaal af. Lekker om zo als snack te eten, maar het past ook heel goed bij gerechten zoals Aziatische pulled beef uit de slowcooker.
Komkommer snijden
Spicy komkommersalade klinkt als een vrij simpel gerecht. Dat is het in principe ook. Er is alleen een dingetje, en dat is het snijden van de komkommer. We maken daar namelijk een spiraalachtige vorm van. Daar moet je even een handigheid in vinden. Ik leg het je uit.
Leg twee sushistokjes in de lengte langs je komkommer. Snijd de komkommer vervolgens kruislings in. De sushistokjes dienen als een hulpmiddel, zodat je de komkommer niet per ongelijk helemaal doorsnijdt. Dat wil je absoluut voorkomen. Draai de komkommer vervolgens om en snijd deze keer nog een keer in, maar deze keer diagonaal. Als het goed is heb je nu een spiraalvormige komkommer te pakken!
Varieer met pit
Door de spiraalvormige komkommer kan het zout en de saus heel goed intrekken. Ik voeg er als extra ook wat rode ui aan toe, want dat geeft de komkommersalade net wat meer smaak. De spicyness ontstaan door de gochujang en chilivlokken die ik toevoeg. Houd je hier niet van? Laat dan de gochujang of chilivlokken weg, of allebei, maar dat maakt deze salade wel minder bijzonder.

Spicy komkommersalade
Ingrediënten
- 4 komkommers
- handje zout
- 1 witte ui
- 1 el sojasaus
- 2 el rijst azijn
- 2 el gochujang
- 1 el bruine suiker
- 1 el sesam zaadjes
- chili vlokken naar smaak
Bereidingswijze:
- Leg twee sushistokjes in de lengte langs de komkommer. Snijd de komkommer in, maar niet door (recht). Draai de komkommer vervolgens om en snijd deze nog een keer in, maar deze keer schuin, zodat er een spiraalvorm ontstaat. Herhaal dit met de andere komkommers.
- Bestrooi de komkommers met een flinke hand zout en zet weg voor 15 – 20 minuten. Dep droog met een keukenpapier. Hiermee haal je het vocht uit de komkommers.
- Snijd ondertussen de ui in dunne ringen en voeg dit toe aan de bak met komkommers.
- Voeg vervolgens de sojasaus, bruine suiker, gochujang en rijst azijn toe.
- Als alles goed gemixt is, maak je het af met sesamzaadjes en chilivlokken. Let op: gochujang is pittig, dus houd je niet van pittig, laat dan de chilivlokken weg en/of gebruik minder gochujang.
Tip!
- De sushistokjes gebruik je niet voor niets. Het dient als hulpmiddel, zodat je de komkommer niet per ongelijk doorsnijdt. Is jouw komkommer te groot, gebruik dan bijvoorbeeld twee spatels of snijplanken.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.