Het is alsof je een tomatenplant hebt getraind om in een potje te groeien, maar dan lekkerder. En de Parmezaan-crunch? Dat is gewoon de cherry op de taart – of in dit geval, op de spaghetti.
Gekonfijte tomaat
Gekonfijte tomaten zijn een delicatesse die vaak wordt gebruikt in de Franse keuken. Ze worden gemaakt door tomaten langzaam te laten garen in olie of siroop tot ze mooi zacht en vol van smaak zijn. Vergelijk ze met een geheime liefde: intens en bijna verslavend lekker.
Spaghetti met gekonfijte tomaat en Parmezaan-crunch
Een goed pastagerecht heeft niet veel opsmuk nog. Neem bijvoorbeeld pasta carbonara of pasta aglio e olio,beide perfect in al hun eenvoud. Het recept voor deze spaghetti is iets uitgebreider, maar de gekonfijte tomaten en crunch van Parmezaan maken de extra inspanning absoluut de moeite waard.

Spaghetti met gekonfijte tomaat en Parmezaan-crunch
Ingrediënten
Spaghetti met gekonfijte tomaat
- 750 g kerstomaten
- 3 teentjes knoflook – in dunne plakjes
- paar takjes tijm
- peper en zout
- 150 ml extra vierge olijfolie
- 300 g volkoren spaghetti
- 1 courgette
Parmezaan-crunch
- 50 g pijnboompitten
- 1/4 tl venkelzaad
- 20 g Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Parmezaan-crunch
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Maal de pijnboompitten en venkelzaad fijn in een vijzel of gebruik een keukenmachine. Strooi het mengsel in een gelijke laag over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rasp de Parmezaanse kaas over de bakplaat. Plaats dan voor 5-10 minuten in de oven tot het licht is gekleurd. Laat helemaal afkoelen.
Spaghetti met gekonfijte tomaat
- Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de courgette in dunne slierten.
- Leg de tomaten in een ovenschaal met de knoflook, tijm, zout en peper en giet de olie er overheen. Rooster voor 35 minuten in de oven.
- Kook de spaghetti al dente in een grote pan met gezouten water.
- Voeg de gekonfijte tomaatjes plus de helft van de olie uit de schaal toe een ruime pan en zet op matig vuur. Voeg de zelfgemaakte courgetti toe. Schep de spaghetti met een tang in de pan en voeg ook een lepel kookvocht toe. Meng goed door.
- Verdeel de spaghetti, courgetti met de gekonfijte tomaten over borden en verkruimel de parmezaan-crunch boven elk bord.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
