Deze Spaanse kipdrumsticks zijn heerlijk gekruid en lekker crispy. Makkelijk te maken en heerlijk als – tsja, deze meid kan eigenlijk niet kiezen: of als avondeten of als snack bij de borrel, beide goed. Drumsticks kunnen bovendien op allerlei manier bereid worden: je kunt ze bakken in een pan of in de oven of roosteren op de barbecue. Maar wist je dat je met behulp van de airfryer ook heel makkelijk super sappige kipdrumsticks op tafel zet? Kom, ik vertel je hoe ik ze het liefste eet.
Wat zijn drumsticks?
Een drumstick is de naam voor het onderste gedeelte van de bout van gevogelte en in het geval van de kip, een van de populairste stukjes. Het vlees van de drumstick is stevig en lekker sappig en is mede daardoor favoriet als het om ‘kluiven’ gaat. Ook bij kinderen doet de drumstick het vaak erg goed.
What’s in a name?
De naam drumstick zegt het eigenlijk al: ze hebben de vorm van een drumstick, maar als we er iets verder induiken dan zien we dat de oorsprong van het woord valt te herleiden naar de 17de en 18de eeuw. Vogels zagen er destijs anders uit dan de kippen die wij nu kennen. De term ‘drumstick’ is ontstaan uit de gewoonte in de 18de eeuw om overal grappige namen aan te geven. Zo werden koekjes toen ook wel ‘nonnenscheetjes’ genoemd . Een kippenboutje werd gezien zijn uiterlijk dus al snel een drumstick.
Spaanse kipdrumsticks uit de Airfryer
Een goeie drumstick is natuurlijk goed krokant van buiten en heerlijk mals en sappig van binnen. En doe je dit met behulp van de Airfryer dan zijn ze ook nog eens vetarm. Daarnaast hoef je je niet druk te maken over spetterende pannen of aangekoekte ovenschalen en weet je zeker dat de drumsticks na 20 minuten perfect bereid uit de Airfryer komen. Dit wil je toch!
Deze Spaanse kipdrumsticks zijn hier thuis een enorme hit en ook tijdens een feestje, blijft er nooit eentje liggen. Lekker als snack bij een ijskoud biertje of combineer met andere kleine gerechtjes zoals deze patatas bravas voor een smakelijke tapas tafel.

Spaanse kipdrumsticks uit de Airfryer
Ingrediënten
- 6-8 kipdrumsticks met vel
- 2 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ¼ tl cayennepeper
- ½ citroen alleen het sap
- 1 el honing
- zout
- 1 el olijfolie
Voor de Aioli:
- 1 bol knoflook ongepeld en horizontaal gehalveerd
- extra vierge olijfolie
- 150 ml mayonaise
Voor de salade:
- 1 venkel in reepjes
- 2 sinaasappels geschild en in plakjes
- 1 grapefruit geschild en in plakjes
- 2 el groene Spaanse olijven ontpit en in plakjes
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Dep de kipdrumsticks droog. Meng het gerookte-paprikapoeder, knoflookpoeder, de cayennepeper, het citroensap, de honing en olijfolie met een snuf zout in een kommetje. Wrijf de drumsticks in met de kruidenmarinade, totdat ze aan alle kanten zijn bedekt.
- Besprenkel de gehalveerde bollen knoflook met olijfolie. Leg de drumsticks en knoflookhelften samen in de Airfryer en gaar 10 minuten op 200 graden.
- Maak intussen de salade door de venkel, sinaasappel en grapefruit te mengen. Leg er de olijvenplakjes op, sprenkel er olijfolie over en maak af met peper en zout.
- Check bij de gehalveerde bollen knoflook of de teentjes mooi zacht zijn. Zo ja, haal deze dan uit de Airfryer en verlaag de temperatuur naar 150 graden. Laat de drumsticks in nog eens 10 minuten goudbruin worden. Is de knoflook nog niet mooi zacht? Laat deze dan de laatste 10 minuten op 150 graden met de kip mee garen.
- Knijp de geroosterde knoflook uit de velletjes en prak samen met de mayonaise tot een romige aioli-dip. Serveer de kipdrumsticks met de aioli en venkel-citrussalade.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.