Souvlaki: een Griekse klassieker die bij veel foodtrucks verkocht wordt. Deze spiesjes kunnen van kip, lams- of varkensvlees worden gemaakt. Ik gebruik hier kippendijen, want die zijn lekker mals. Heerlijk in een pitabroodje met tomaat, rode ui en tzatziki.
De Griekse keuken thuis
Souvlaki en Griekenland zijn voor mij bijna hetzelfde. Als ik denk aan souvlaki dan denk ik aan warme zomerse avonden aan de zee. Aan de geur van vers gebakken brood en vlees op de gril. Aan lange avonden met veel retsina en Griekse muziek.
Traditioneel wordt de souvlaki niet geserveerd met een pitabroodje maar ik vind dat zelf altijd een heerlijke toevoeging.
Souvlaki
Voor het maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de tijd van het marineren. Het kippenvlees wordt het lekkerste als je het eerst een nachtje laat marineren in de koeling. Vervolgens is het weken van de sateprikkers ook handig om te voorkomen dat de souvlaki verbranden op de barbecue.
Hiervoor laat je ze eerst even een half uurtje weken in koud water. Dat is voldoende om het verbranden te voorkomen.

Check ook mijn variatie opĀ Griekse kipspiezen!
Niet bang zijn voor knoflook
Nee, dit is niet het moment om subtiel te zijn. Knoflook moet je voelen, in je neus en in je ziel. Meng ām door de marinade, laat ām lekker intrekken, en je krijgt die hartige kick die dit gerecht naar een hoger niveau tilt. En ja: zelfs als je na het eten een date hebt. Dit is het waard.
De perfecte pita
Een goede pita is warm, zacht, maar met een licht krokant randje. Je roostert ām even in een droge pan of op de grill. Niet in de magnetron, daar gaan pitaās dood van binnen. Wikkel ām rond je souvlaki, lepel er tzatziki bij, gooi er tomaat en ui op en BAM: jouw Griekse streetfoodmoment is geboren.
Griekse avond!
Zin in een thema avond? Maak er een Griekse avond van. Denk: blauwe tafellakens, wat Griekse muziek op de achtergrond en een vriend(in) die net te enthousiast sirtaki probeert te dansen in je keuken. Eten is niet alleen voeding, het is beleving. En met deze souvlaki zet je zo een stukje vakantie op tafel.

Souvlaki ā haal de Griekse keuken naar je thuis
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 500 gr kippendijen
- 1/2 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 30 ml arachideolie
- 1/2 tl zout
- 1/2 el gedroogde oregano
- 1/2 citroen
- 2 tomaten
- 1/2 rode ui
- 4 pitabroodjes
- Tzatziki
- 2 takjes peterselie voor erbij
- 2 takjes munt voor erbij
Bereidingswijze:
- Snijd de kippendijen in gelijke blokjes. Snijd de ui en de knoflook fijn. Marineer de kip in een kom met de ui, de knoflook, de olie, het zout en de oregano en zet de kom goed afgedekt een nacht in de koelkast.
- Week de volgende dag de sateprikkers om verbranden te voorkomen. Rijg de blokjes kip aan de prikkers.
- Bak ze in circa 7 minuten gaar op de barbecue of in een grillpan. Haal ze van de barbecue en knijp de citroen erboven uit.
- Snijd de tomaten en rode ui in dunne plakjes. Leg op elk pitabroodje een spies en trek het vlees met het broodje van de prikker af. Doe de plakjes tomaat en ui erop en schep er als laatste tzatziki op. Strooi nog wat peterselie en munt er overheen om het helemaal af te maken.
- Recepten
- BBQ recepten
- Diner
- Griekse recepten
- Hoofdgerechten
- Kip recepten
- Seizoensrecepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka