Romige Oosterse pompoensoep


Welke pompoen kies je voor je pompoensoep?


Laten we het even hebben over de ster van de show: de pompoen. Je hebt vast wel eens rondgelopen in de supermarkt of op de markt en gedacht: “Welke pompoen moet ik nu weer nemen voor mijn soep?” Nou, het goede nieuws is dat de meeste pompoenen zich prima lenen voor een soep als deze. Maar om je toch een beetje op weg te helpen, hier een overzicht van de populairste soorten:



  • Flespompoen (butternut squash): Dit is waarschijnlijk de meest bekende en makkelijkst te vinden soort. Hij heeft een zachte, zoete smaak en een romige textuur, wat hem ideaal maakt voor soep. Bonus: je hoeft de schil niet eens te verwijderen, want die wordt zacht tijdens het koken.

  • Hokkaido pompoen: Dit is een wat kleinere, ronde pompoen die ook een zoete, nootachtige smaak heeft. Net als de flespompoen kun je de schil gewoon laten zitten. Een goede keuze als je een wat rijkere smaak wilt.

  • Muskaatpompoen: Deze grote jongen heeft een wat subtielere smaak en is iets minder zoet dan de andere varianten. Hij is perfect als je wat meer balans in de smaken wilt brengen.


En natuurlijk kun je voor deze pompoensoep ook experimenteren met andere soorten, zoals spaghetti– of kabocha-pompoen. Het belangrijkste is dat je pompoen goed rijp is voor die perfecte zoete smaak.


Het geheim voor een romige soep met een Oosters tintje: kokosmelk


Kokosmelk is echt hét geheim voor romige soepen. Niet alleen zorgt het voor een heerlijk volle textuur zonder dat je zware room hoeft te gebruiken, maar het voegt ook een subtiele, exotische smaak toe die perfect samengaat met andere Oosterse ingrediënten. Of je nu een beetje pit hebt toegevoegd of het bij milde smaken houdt, kokosmelk balanceert alles mooi uit en geeft je soep die fluweelzachte afwerking. Bonus: het is ook nog eens helemaal vegan en zuivelvrij! Ideaal dus voor iedereen die een romige soep wil zonder lactose.


Wat kun je met de rest van je pompoen?


Misschien heb je na het maken van deze pompoensoep nog wat pompoen over, en dan wil je die natuurlijk niet laten liggen tot hij verpietert. Gelukkig kun je met pompoen nog zoveel meer doen! Maak bijvoorbeeld eens geroosterde pompoen als bijgerecht. Snijd de overgebleven pompoen in blokjes, hussel met olijfolie, wat zout, peper en misschien een snufje kaneel, en rooster in de oven. Heerlijk bij een stuk geroosterd vlees of gewoon als snack.


Of wat dacht je van een pompoencurry? De Oosterse smaken van deze soep lenen zich ook perfect voor een curry met pompoen. Voeg wat kikkererwten, tomatenblokjes en extra kruiden toe, en je hebt een heerlijk, hartig gerecht dat perfect past bij een koude herfstavond.


Liever een andere stijl pompoensoep? Probeer dan eens Pompoensoep Franse stijl of deze Kurkuma-pompoensoep met kokosschuim.


pompoensoep
Totale tijd45 minuten

Romige Oosterse pompoensoep

4.16 van 142 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 flespompoen gewassen
  • 3 winterpenen geschild en in stukken
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 el arachide olie
  • 1 ui schoongemaakt
  • 1 stengel citroengras
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 blikken kokosmelk van 400 ml
  • stuk gemberwortel van 5 cm geschild
  • 150 ml melk
  • koriander fijngehakt
  • zout

Bereidingswijze: 

  • Snijd de pompoen met schil en al in even grote stukken. Doe hetzelfde met de winterpeen en de bloemkool.
  • Verhit de olie in een soeppan, fruit de ui 5 minuten zonder dat die verkleurt.
  • Voeg de pompoen en winterpenen toe en bak 5 minuten mee Voeg daarna de bloemkool toe en bak die ook 5 minuten mee.
  • Kneus het citroengras en doe het in de pan. Schenk de bouillon en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Pureer de soep als de groenten gaar zijn glad met een staafmixer.
  • Rasp de gemberwortel erbij en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout.
  • Schep de soep in de kommen. Klop wat melk op met een melkschuimer en schep wat melkschuim midden op de soep. Strooi de gehakte koriander over het melkschuim.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

pompoensoep
Totale tijd45 minuten

Romige Oosterse pompoensoep

4.16 van 142 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 flespompoen gewassen
  • 3 winterpenen geschild en in stukken
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 el arachide olie
  • 1 ui schoongemaakt
  • 1 stengel citroengras
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 blikken kokosmelk van 400 ml
  • stuk gemberwortel van 5 cm geschild
  • 150 ml melk
  • koriander fijngehakt
  • zout

Bereidingswijze: 

  • Snijd de pompoen met schil en al in even grote stukken. Doe hetzelfde met de winterpeen en de bloemkool.
  • Verhit de olie in een soeppan, fruit de ui 5 minuten zonder dat die verkleurt.
  • Voeg de pompoen en winterpenen toe en bak 5 minuten mee Voeg daarna de bloemkool toe en bak die ook 5 minuten mee.
  • Kneus het citroengras en doe het in de pan. Schenk de bouillon en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Pureer de soep als de groenten gaar zijn glad met een staafmixer.
  • Rasp de gemberwortel erbij en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout.
  • Schep de soep in de kommen. Klop wat melk op met een melkschuimer en schep wat melkschuim midden op de soep. Strooi de gehakte koriander over het melkschuim.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.16 from 142 votes (141 ratings without comment)