Sint tompoucen
Een traditionele tompouce wordt gemaakt met banketbakkersroom. Deze Sint tompoucen heb ik gevuld met een verrassende mascarponevulling. Ook de welbekende topping van roze glazuur skip ik deze keer en vervang ik door pure chocolade versierd met strooigoed. Kruidnoten en chocolade gaan heel goed samen met het krokante bladerdeeg en de smeuïge mascarponevulling. Het resultaat is een ware Sinterklaastraktatie!
Je kunt deze tompoucen ook prima maken als het geen Sinterklaastijd is. Vervang dan gewoon het strooigoed voor een andere topping of laat deze gewoon helemaal achterwege.
Tip: het bladerdeeg en de vulling kun je heel goed een dag van te voren maken, de chocoladetopping kun je het beste vlak van te voren maken. De chocolade gaat in de koelkast barsten, dat ziet er natuurlijk niet zo mooi uit.
Nog meer tompoucen maken? Maak dan ook eens een keer deze tompoucebol of deze tompouce-sandwich ijsjes.

Sint tompoucen
Ingrediënten
- 2 rollen bladerdeeg vers
- 5 blaadjes gelatine
- 750 g mascarpone
- 525 ml crème fraîche
- 4 el koekkruiden
- 100 g suiker + 1 el extra
- Rasp van 2 sinaasappels
- 40 ml sinaasappelsap
- 100 g pure chocolade
- 200 ml slagroom
- 10 g ahornsiroop
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 el kaneelpoeder of goudkleurig suiker
- 1 handje strooigoed
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg ze beiden op de bakplaat. Prik met een vork om de centimeter gaatjes in het deeg.
- Leg een tweede vel bakpapier over het bladerdeeg en schuif de bakplaat 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als het deeg teveel omhoog komt druk je het even plat met een ovenhandschoen. Leg de laatste 5 minuten een tweede bakplaat op de bakplaat, zo wordt het deeg mooi plat. Laat het deeg daarna goed afkoelen.
- Maak ondertussen de vulling. Leg de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water en laat 15 minuten staan. Klop ondertussen de mascarpone met een mixer los met de crème fraîche, koekkruiden, 100 gram suiker en rasp van de sinaasappels. Warm 40 milliliter sinaasappelsap op in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes goed uit en laat ze al roerend oplossen in de sinaasappelsap. Roer de sinaasappelsap door de mascarponevulling.
- Bekleed een brownievorm met plasticfolie. Snijd beide bladerdeegplakken op de maat van de brownievorm. Leg er 1 op de bodem van de brownievorm. Schenk de mascarponevulling erin, vouw het plasticfolie over de vulling en zet tenminste 4 uur (of een nacht in de koelkast) om op te stijven.
- Maak wanneer de vulling is opgesteven de chocolade topping. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een mengkom. Breng in een steelpannetje 100 milliliter slagroom samen met de ahornsiroop aan de kook, schenk de warme room over de chocolade en roer met een garde tot een gladde crème.
- Leg de tweede bladerdeegplak op een bord, schaal of plank die in de koelkast past. Schenk de chocoladetopping over het bladerdeeg en laat in de koelkast opstijven.
- Trek met behulp van het plasticfolie de bodem en vulling uit de brownievorm. Leg de plak met chocolade erop en snijd in 9 rechthoekjes van ca 5 x 8,5 centimeter.
- Klop de rest van de slagroom (100 milliliter) stijf met een zakje vanillesuiker en 1 eetlepel suiker (15 gram). Versier de tompoucen met een toef slagroom, wat kaneelpoeder (of goudkleurige suiker) en als je het leuk vind wat strooigoed.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
