Shakshuka met zoete aardappel en geroosterde tomaatjes: een overheerlijk maaltje waarmee je de Arabische keuken in huis haalt.
Shakshuka met zoete aardappel
Het woord ‘shakshuka‘ betekent vrij vertaald ‘mengsel‘. Het is een makkelijk eenpansgerecht van gepocheerde eieren in een kruidige saus van tomaten, soms andere groenten, en specerijen. Vandaag maak ik het gerecht met zoete aardappel. De smaakmakers die ik gebruik zijn rode ui, chilipeper, knoflook, harissa, en peterselie.
Bij dit gerecht is een goede hapjespan van groot belang. Deze grote hapjespan vind ik echt een aanrader! Tip: gebruik een pan met een deksel, om te zorgen dat de eitjes mooi stollen in de saus.

Harissa: de smaakmaker
Harissa is een mildpittige saus – oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika – gemaakt van pepers, paprika en specerijen. Je moet wel tegen een beetje spicy kunnen, want het is in smaak vergelijkbaar met sambal. De saus is heerlijk in combinatie met de groenten in deze shakshuka met zoete aardappel. Het is een echte smaakversterker, en wat mij betreft onmisbaar hier. Kun je het nu echt niet vinden, gebruik dan wat sambal of Sriracha-saus.
Gelukkig is harissa is verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende soorten: met citroen, een milde variant of rozenharissa. Keuze genoeg, nietwaar?
Harissa als dip? Ook daar heb ik een lekker recept voor! Mijn bloemkool tempura met spicy harissa-dip.

Shakshuka met zoete aardappel en geroosterde tomaatjes
Ingrediënten
- 200 gram zoete aardappel geschild, in blokjes
- zout en zwarte peper
- 1 el olijfolie
- 1 tl olijfolie
- 2 rode uien gesnipperd
- 1 rode chilipeper fijngesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 blikken kerstomaatjes van 425 ml
- 1 rode paprika in blokjes
- ½ el harissa
- 4 eieren
- 200 g mini-tomaatjes aan de tak
- 4 takjes peterselie blad grof gehakt
Bereidingswijze:
- Kook de zoete aardappel 5-7 minuten in gezouten water, tot de blokjes net gaar zijn. Giet af.
- Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan. Fruit de rode ui en chilipeper 5-10 minuten in de olie. Voeg dan de knoflook en toe en bak 1 minuut mee. Giet de blikken kerstomaatjes erbij en roer de zoete aardappel, paprika en harissa erdoor. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.
- Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper. Maak met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in de tomatensaus en breek in elk holletje een ei. Doe het deksel op de hapjespan en laat de eieren circa 8 minuten garen.
- Verhit intussen de oven op de grillstand. Leg de mini-tomaatjes op een bakplaat die je hebt ingevet met 1 theelepel olijfolie. Prik elk tomaatje een keer in met de scherpe punt van een aardappelschilmesje. Schuif de cherrytomaatjes bovenin de oven en rooster ze 4 minuten. Knip de takjes door zodat je vier porties tomaatjes hebt.
- Leg de trostomaatjes op de shakshuka, bestrooi het geheel met peterselie en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.