Romige champignonsoep

Champignonsoep recept

Voor een etentje of als fancy doordeweekse maaltijd met wat knapperig brood erbij: deze romige champignonsoep kan altijd. Ik noem ‘m trouwens champignonsoep, maar eigenlijk is het een paddenstoelensoep. Ik gebruik namelijk niet alleen champignons, maar ook een paddenstoelenmix. Geen fan van verschillende soorten paddenstoelen? Dan kun je ook gaan voor alleen champignons. De gewone, of kastanjechampignons. Verder gebruik ik graag zowel prei als ui als basis, dat geeft de soep een ronde, lichtzoete smaak.

Champignonsoep maken

Deze heerlijke champignonsoep is echt een knuffel in kommetjesvorm. Begin met een flinke portie verse champignons. Fruit eerst een ui en prei in olijfolie, voeg knoflook en tijm toe en laat de champignons rustig hun aardse aroma’s loslaten. Vervolgens giet je er een rijke bouillon bij, groente of kip, wat je voorkeur ook is en laat je alles zachtjes sudderen tot die warme geur zich door het huis verspreidt. Pureer het geheel glad, roer er romige slagroom doorheen of kies voor een veganvariant, en top af met wat extra gebakken paddenstoelen, frisse oregano en een drizzle olijfolie extra vergine. Zo creĆ«er je die comfortfood waar je zowel doordeweeks als op een ontspannen weekendavond voor kiest: het voelt sjiek, maar zonder gedoe. En weet je wat? Je bent in ongeveer 35 minuten klaar, perfect. Dus hup pak die soeppan, want het is jouw moment.

Champignonsoep: de variaties

Tijm en paddenstoelen zijn een match made in heaven, dus dat is mijn favoriet qua kruiden. Geen tijm? Wat rozemarijn zou hier ook lekker zijn. Ik gebruik verder bouillon voor deze soep, het liefst kippen- of groentebouillon. Zelfgemaakt is dat natuurlijk het allerlekkerst, maar van een blokje mag heus. Heb je toevallig paddenstoelenbouillonblokjes? Die zouden hier ook kunnen! Met een scheutje room pureer ik de soep fluweelzacht en romig, maar dat zou je ook goed kunnen vervangen door een vegan room. Als je daarnaast plantaardige bouillon gebruikt, is deze soep helemaal vegan. Ook lekker: druppel er voor het serveren een beetje truffelolie van goede kwaliteit overheen, in plaats van ‘gewoon’ olijfolie. De aardse smaak van de truffels past er perfect bij!

Champignons over? Probeer dan eens deze mini-quiches met prei, champignons en blauwe kaas!

Romige champignonsoep
Totale tijd35 minuten

Romige champignonsoep

4.09 van 79 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 prei in ringen
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • ½ bosje tijm gerist
  • 500 g witte champignons in plakjes
  • 1 l kippen- of groentebouillon
  • 200 g gemengde paddenstoelen in stukken
  • Zout en zwarte peper
  • 75 ml slagroom
  • Olijfolie extra vergine
  • 2 takjes oregano

Bereidingswijze: 

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en prei 5-10 minuten. Schep er de knoflook en drie kwart van de tijm door, bak 1 minuut mee en voeg dan de witte champignons toe. Doe het deksel op de pan en stoof de champignons 5 minuten.
  • Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Bak intussen de gemengde paddenstoelen met de rest van de tijm in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruin en beetgaar zijn.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Roer de slagroom erdoor en warm nog heel even door.
  • Serveer in kommen met een lepel gebakken paddenstoelen en wat oregano erop en een paar druppels extra vergine olijfolie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    189,00
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (7)

    Miljuschka’s koksmes

    Mijn eigen koksmes! Dit mes is een echte alleskunner, en een goed koksmes is onmisbaar in de keuken.

    49,99
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    524,26
    Koop via bol.com
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek staat vol met heerlijke cheesecake-recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar liefst meer dan 80 exemplaren.

Nu met €10,- korting, koop het Cheesecakeboek nu voor €24,99 in plaats van van €34,99. Of geef 'm cadeau! Want zeg nu zelf, er is toch geen lekkerder cadeau dan dit voor de feestdagen?

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.