Romige champignonsoep

Sjieke supersoep

Voor een etentje of als fancy doordeweekse maaltijd met wat knapperig brood erbij: deze romige champignonsoep kan altijd. Ik noem ‘m trouwens champignonsoep, maar eigenlijk is het een paddenstoelensoep. Ik gebruik namelijk niet alleen champignons, maar ook een paddenstoelenmix. Geen fan van verschillende soorten paddenstoelen? Dan kun je ook gaan voor alleen champignons. De gewone, of kastanjechampignons. Verder gebruik ik graag zowel prei als ui als basis, dat geeft de soep een ronde, lichtzoete smaak.

Champignonsoep: de variaties

Tijm en paddenstoelen zijn een match made in heaven, dus dat is mijn favoriet qua kruiden. Geen tijm? Wat rozemarijn zou hier ook lekker zijn. Ik gebruik verder bouillon voor deze soep, het liefst kippen- of groentebouillon. Zelfgemaakt is dat natuurlijk het allerlekkerst, maar van een blokje mag heus. Heb je toevallig paddenstoelenbouillonblokjes? Die zouden hier ook kunnen! Met een scheutje room pureer ik de soep fluweelzacht en romig, maar dat zou je ook goed kunnen vervangen door een vegan room. Als je daarnaast plantaardige bouillon gebruikt, is deze soep helemaal vegan. Ook lekker: druppel er voor het serveren een beetje truffelolie van goede kwaliteit overheen, in plaats van ‘gewoon’ olijfolie. De aardse smaak van de truffels past er perfect bij!

Champignons over? Probeer dan eens deze mini-quiches met prei, champignons en blauwe kaas!

Romige champignonsoep
Totale tijd35 minuten

Romige champignonsoep

4.07 van 79 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 prei in ringen
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • ½ bosje tijm gerist
  • 500 g witte champignons in plakjes
  • 1 l kippen- of groentebouillon
  • 200 g gemengde paddenstoelen in stukken
  • Zout en zwarte peper
  • 75 ml slagroom
  • Olijfolie extra vergine
  • 2 takjes oregano

Bereidingswijze: 

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en prei 5-10 minuten. Schep er de knoflook en drie kwart van de tijm door, bak 1 minuut mee en voeg dan de witte champignons toe. Doe het deksel op de pan en stoof de champignons 5 minuten.
  • Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Bak intussen de gemengde paddenstoelen met de rest van de tijm in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruin en beetgaar zijn.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. Roer de slagroom erdoor en warm nog heel even door.
  • Serveer in kommen met een lepel gebakken paddenstoelen en wat oregano erop en een paar druppels extra vergine olijfolie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.