Rode curry
Voor dit gerecht gaan we aan de slag met mijn recept voor homemade rode currypasta: een goede basis voor een kruidig gerecht uit de Indiase keuken. Een currypasta zelf maken is kinderlijk eenvoudig en je weet in ieder geval zeker wat er allemaal in je curry gaat. Bovendien kun je het aanpassen naar je eigen smaak: pittig, of juist wat milder.
Deze rode curry is de basis die ik voor dit recept vervolgens aanvul met kokosmelk, bouillon, vissaus, limoensap en sinaasappelsap. Er ontstaat een frisse, maar pittige sinaasappel-currysaus die perfect past bij de geroosterde kwartel.
Serveer het gerecht op de serviesset van Jay Hill.
Geroosterde kwartel
Kwartels zijn kleine vogels, die behoren tot het vederwild. Ik ben dol op wild, vanwege de spectaculaire en verrassende smaak. Het is een delicatesse met een lichte en zachte smaak. Je haalt het gevogelte bij de poelier, of bij de betere groothandel. Een kleine tip: koop de kwartel panklaar. Dat scheelt een hoop gedoe. Wel zo prettig!
Liever vega? Laat het vlees dan weg en serveer extra groenten bij de curry, of ga voor blokjes gebakken tofu of tempeh.


Rode curry met sinaasappel en geroosterde kwartel
Ingrediënten
- olijfolie
- 4 kwartels panklaar, goede kwaliteit van de poelier
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 2 sinaasappels 1 in dikke schijven, 1 geperst
- 125 ml kippen- of groentebouillon
- 300 g pandanrijst
- 4 el rode currypasta zie recept website
- 400 ml kokosmelk
- 2 el vissaus
- sap van 2 limoenen
- 1 el suiker
- 1 blik minimaiskolfjes van 400 g uitgelekt
- 1 blikje bamboescheuten van 227 g uitgelekt
- 2 limoenblaadjes kaffir lime leaves, uit de diepvries van de toko, optioneel
- 3 takjes peterselie
Bereidingswijze:
- Verhit de oven voor op 220 °C (of houd de aangeraden temperatuur aan op de verpakking van de kwartel). Vet een bakblik in met olijfolie.
- Bestrijk de boerderijkwartels vanbinnen en vanbuiten royaal met olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken en peper. Leg ze op de schijven sinaasappel in het bakblik. Rooster ze in 10-15 minuten gaar en goudbruin in de oven. Giet na 5 minuten de helft van de bouillon in het bakblik bij de kwartels.
- Kook de pandanrijst intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Verhit een antiaanbakpan en roerbak de currypasta 1-2 minuten op middelhoog vuur, tot de geuren vrijkomen. Giet de kokosmelk, de rest van de bouillon, de vissaus, het limoensap en het sinaasappelsap erbij en roer de suiker, de minimaiskolfjes, de bamboescheuten en eventueel de limoenblaadjes erdoor. Breng de saus aan de kook en laat het geheel 5-10 minuten zachtjes doorkoken.
- Haal de kwartels uit de oven, dek ze af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
- Serveer de sinaasappel-currysaus over de rijst en plaats op elke portie een kwarteltje en 1-2 schijven geroosterde sinaasappel, bestrooi met peterselie. Lekker met een veldslasalade.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.