Rijstsalade met tonijn

Altijd als ik rijst maak, maak ik ook standaard eigenlijk altijd teveel. Dus leftover rijst heb ik dan altijd al in de koeling staan. Je kunt deze rijstsalade met tonijn natuurlijk ook maken als je de rijst eerst speciaal kookt voor dit recept en dan laat afkoelen. Maar het is natuurlijk sneller als je het al hebt liggen.

Maak extra rijst

Stel je maakt een lekkere nasi goreng of een ander gerecht met rijst. Zorg dan dat je wat extra maakt. Je kunt rijst makkelijk invriezen of 1-2 dagen bewaren in de koeling zodat je ‘s middags een makkelijke lunchsalade kunt maken.

Voor de tonijn gebruik ik tonijn op water. Eerlijk gezegd vind ik de tonijn op olijfolie lekkerder, maar het zijn wel weer extra punten. Dus doe je momenteel een ww programma dan is de versie op water nul punten. Iets om rekening mee te houden.

Omdat rijst van zichzelf best zacht is, voeg ik hier wat knapperige elementen aan toe zoals blokjes paprika en een gesneden bosuitje.

Kan ik de rijstsalade ook maken met zalm?

Ja dat kan zeker. Vervang in dat geval de tonijn eenvoudigweg met een blikje zalm. Zorg wel dat het een blikje is zonder graten. Je kunt van zalm beide varianten kopen. Dan word de rijstsalade met tonijn een rijstsalade met zalm.

Ik lust geen paprika kan ik dat weglaten?

Ja dat kan zeker. Ik hou van rauwe paprika, maar ben je daar geen fan van? Laat het dan eenvoudig weg. Vervang het met een andere groente die je wel lekker vindt. Meer tomaatjes kan bijvoorbeeld ook. Of bak wat courgette of doe er wat wortel door.

Ik lust geen rijst wat nu?

Probeer dan eens deze pastasalade of maak een tonijnsalade zonder rijst. Je kunt de rijst overigens ook goed vervangen door couscous, risoni (een hele kleine pastasoort), boekweit of een ander soort graan. Hou er wel rekening mee dat rijst glutenvrij is en niet alle vervangingen dat ook zijn.

Rijstsalade met tonijn
Totale tijd20 minuten

Rijstsalade met tonijn

Heerlijk als lunch en ook makkelijk om mee te nemen
4.22 van 33 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

3 portie(s)
  • 250 gr gekookte rijst afgekoeld
  • 1 blikje tonijn op water
  • 75 gr doperwtjes
  • 1 el kappertjes gehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 4 kerstomaatjes in stukjes
  • 1 lente-uitje in ringetjes
  • 4 el mayonaise licht en romig
  • Sap van 1 limoen

Bereidingswijze: 

  • Maak het blikje tonijn open en giet het water eruit of laat uitlekken in een zeef.
  • Meng de gekookte en afgekoelde rijst met de tonijn, doperwtjes, kappertjes, rode paprika en de kerstomaatjes. Verdeel over twee kommen.
  • Maak een dressing door de mayonaise te mengen met het limoensap en eventueel peper en zout naar smaak.
  • Serveer met de dressing en de lenteuitjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 192kcalKoolhydraten: 33gProteine: 4gVet: 5gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 3mgNatrium: 226mgKalium: 242mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine A: 1601IUVitamine C: 67mgCalcium: 25mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.