Rijstpuddingbars

Rijstpudding: ouderwets lekker

Rijstpudding wordt vaak als iets ouderwets gezien, maar wie zegt dat ouderwets niet lekker kan zijn? Precies, helemaal niemand! Hoog tijd dus om de “stoffige” rijstpudding nieuw leven in te blazen. Dit troostrijke zoete gerecht wordt gemaakt van dessertrijst. Die is -in tegenstelling tot reguliere rijst – zoeter, romiger en een stuk plakkeriger. Je maakt de pudding door de rijs zachtjes te koken in melk en suiker tot deze dik en romig wordt. 

Rijstpuddingbars met matcha en witte chocolade

Ik ben dol op rijstpudding. Een hap van zo’n lauwwarme kom pudding en ik voel me bijna weer een klein kind in de keuken van mijn oma. Nog zoiets wat ik zo heerlijk vind aan dit gerecht, het is zo lekker nostalgisch. Maar ik ben ook een meid die met de tijd meegaat en dus transformeerde ik deze gouwe ouwe naar een snack anno nu. Rijstpuddingbars met matcha en witte chocolade: ouderwets lekker, nieuw genieten. 

rijstpuddingbars
Totale tijd1 uur 40 minuten

rijstpuddingbars

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 Personen

Rijstpuddingbars

  • 400 g kleefrijst
  • 1 vanillestokje
  • 3 blaadjes gelatine
  • 200 ml kokosmelk
  • 6 el honing
  • 1 snuf zoutvlokken

Topping

  • 100 g witte chocolade
  • 1/2 tl matchapoeder
  • rasp van 1 limoen
  • 2 el kokosrasp

Bereidingswijze: 

Rijstpuddingbars

  • Week de kleefrijst voor 1 nacht in koud water.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Giet de geweekte rijst af en spoel onder koud stromend water. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking met het gehalveerde vanillestokje en het merg. Roer regelmatig door.
  • Voeg zodra de rijst gaar is de kokosmelk, honing en het zout toe en breng opnieuw aan de kook. Haal zodra het kookt het vanillestokje eruit en zet het vuur uit.
  • Week ondertussen de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dan uit en roer door de warme rijst. Doe de deksel op de pan en laat de rijst voor 10 minuten afkoelen.
  • Giet de rijstpudding in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.

Topping

  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie en meng het matchapoeder erdoor. Meng de limoenrasp en de kokosrasp met elkaar in een ander kommetje.
  • Haal de rijstpudding uit de koelkast. Spuit de gesmolten chocolade in een zizag-beweging over de bovenkan. Besprenkel met het kokos-limoenmengsel. Laat voor 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Dompel een scherp mes in heet water en snijd de rijstpudding in 12 repen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

rijstpuddingbars

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.